Tuesday, May 10, 2016

F. O. B. I. A. - Sidonglobophobia or Bambakophobia


Fobia merupakan satu fear yang tak lojik lagi tak masuk akal.
Banyak jenis daripada takut kepada ular kepada takut nak keluar rumah.
My phobia pulak ada satu je, yang agak funny bagi keluarga dan kawan kawan sebab benda yang saya takutkan tu pun bukanlah benda yang boleh menyakitkan or pape.
Like I said, fobia ni memang tak masuk akal.
So ada apa dengan my phobia kan?

Sidonglobophobia atau Bambakophobia merupakan dua nama berbeza ejaan untuk sejenis fobia, fobia kepada kapas.


Seriously, terkadang tu hanya sekadar berfikir pasal kapas saya dah naik cuak.
Kalau korang pergi dekat dengan saya siap bawak kapas nak bagi kat saya, kemungkinan besar saya akan nangis sebelum sempat kapas tu sentuh saya pun. :D

Tak tau how did I develop this phobia tapi memang dari dulu lagi sangat tak suka akan kapas *gula gula kapas tak teruk sangat, kekadang tu geli gak haha*



Jadi memandangkan saya geli dengan kapas ni,
bila ada pape yang berkaitan dengan kapas kat hospital memang saya sangatlah tak suka...
bila pakai bandage letak kapas, mesti I'll rasa geli seharian and then lepas tu buang terus je mana mana kapas yg menyentuh kulit haha
Pernah dulu masuk hospital seminggu sebab allergy, ada some sort of infection kat jari..kene letak kapas..so half the time nangis sebab kapas tu je dan bukan sebab sakit :D


tu belum lagi bila kapas masuk mulut, tu memang boleh buat saya nanges, sebab tak tahan sangat rasa bila my body touches any wool huhu
kekadang tu tak perlu sentuh pun, tengok je saya dah rasa pening and loya and cuak huhu.

haritu my mom pegi beli kapas untuk makeup facial apa ntah, dan terus saya rasa pening kat mall haha



baju pulak?
well as long as ianya tak rasa macam pure cotton wool yang berbulu bulu tu saya okay je..
kain baldu pulak..tu saya kurang suka as in kalau tak terdesak takkan pakai sebab texture dia macam kapas jugak..

Korang pulak macam mana? Ada fobia dengan pape?

6 comments:

  1. gula-gula kapas..sedapp..*melt in the mouth*

    ophidiophobia - fear of snakes..tgk gambar pun dh takut..

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh ular ke? macam my mom jugak.. if tgk gambar ular je, mesti dia demam :D

      Delete
  2. kapas? sik penah gik temu org fobia ngn kapas hehe. mun kmk fobia mok drive ajak haha mesti pkir benda nak negatif ajak2 sblum drive.

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha kmk nang lain dr yg lain :D
      kmk pun sama sik berani mok drive, macam macam ditakut kmk,
      last last lesen lalu jadi hiasan jak dlm purse :3

      Delete
  3. comel betul fobia awak ni. hahahha

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha it's a terror actually, sbb macam pelik je

      Delete