Sunday, May 8, 2016

Blog Dah Ada Domain Sendiri!

Assalamualaikum and holla peeps! Today memandangkan Fifi sedikit rajin *konon-kononnya la kan*, we will use some Malay okay? haha as if korang kisah kan.. *anyway, tolong excusekan mana yang patut when it comes to my Malay okay?*

Anyway, kalau korang perasan la kan... (if tak perasan langsung, tolong perasan sekarang..) blog ni dah ada domain baru!

Since 2012 sampai la pagi tadi (2016) Fifi merupakan pengguna setia alamat blog :

SWEETMISSFIFI.BLOGSPOT.COM

Tapi sekarang Alhamdulillah dah berjaya ditukar kepada:

AFIFIJEMAT.COM

So dengan itu, header pun terpaksa diedit sikit daripada ini:


kepada ini:




*alang alang menyeluk perkasam, Fifi taruk border sekali sebab hodoh benar sebelum ni bila takde border haha*

Haritu ternampak entri kat blog Leya pasal dia dah buat domain dot com.....terus Fifi rasa jeles.. *okay, I was kidding, tak jeles, cuma a bit curious je* Since Leya ada mention pasal servis MyIdeaKini dalam entri tu, terus Fifi emel Abg Azizi tanya pasal domain ni sebab curious la kan.. Alhamdulillah Abg Azizi baik orangnya dan sabar je melayan soalan-soalan Fifi (yang terkadang tu mungkin boleh menimbulkan perasaan "perlu ke tanya benda ni jugak?" haha).

So, harini Fifi buat payment dan a few hours later dah boleh pakai domain baru, afifijemat.com ni.. Hepinyaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa haha

Kenapa afifijemat dan bukan sweetmissfifi macam yang lama?

well, lets be honest, I am no longer budak budak dan username sweetmissfifi tu sangatlah kebudak budakan...selama ni ada niat nak tukar beribu kali tapi ada je masalah so skang ni better tukar for good kan? :D as for AfifiJemat, it's my real name yang in my opinion a good way untuk bagitau ni blog sape haha *I was gonna pakai missfifi.com tapi tak available so terpaksa guna afifijemat je sebab malas nak cari pengganti huhu*

Kenapa perlu buat domain ni?

Untuk orang ramai:

- supaya blog tak tiba tiba hilang di delete oleh pihak Google
- supaya nama blog nampak propesional dan senang diingati n spese gitu
- senang dapat trafik
- ntah tak ingat pulak dah haha

Untuk Fifi:

- dah orang buat, kita pun kena buat jugak la! haha *just kidding, to be honest Fifi pun tak tau kenapa Fifi sibuk nak guna domain sendiri gak sebab Fifi bukannya serius sangat bab blogging ni pun..hmm misteri nusantara...)

Konklusyennya..

If korang berminat nak menjadikan blog korang spesel dan hebat *oh my word!*, Fifi suggestkan korang pergi buat domain sendiri gak...boleh la kita geng nanti haha Kalau tak reti, dapatkan servis En Azizi k, he's super helpful and friendly and sabar gitu! And harga servis yang dikenakan sangatlaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa murah k...cuma bayar harga domain dan harga servis and korang boleh dapat domain baru!

KLIK SINI untuk maklumat lanjut dan untuk menggunakan servis beliau sekarang! :)


10 comments:

  1. Wowwww! Congrates!!
    Haritu ada jgk tgk blog Leya and jeles jugak. Tgk blog Fifi pun tukar lglaaa bertambah2 jeles.
    Hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. thank you ! sis buatla jugak, boleh kita geng :D

      Delete
  2. Congratulations. Domain sendiri lebih eksklusif gitu. hihi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. thank you :D actually feeling dia sama je dgn pakai blogspot.com :D

      Delete
  3. erhhhhhh jealous T_T hahahaha mok molah kah sik oh? hahaha banyak blogger dah ada domain nktok.
    klak2 lah pikir. hahaha congrats kak :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. makseh :) haha polah jak, iboh nunggu kelak kelak.. sik perlu la ktk nak berjealous agik lepas ya..

      Delete
  4. wow! aida ni masih berpk pk nak tuka ke .com.
    blog tak ler besar sgt pun :) hu hu hu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha just be like me, if you want to do it, just do it, tak kisah la blog kecik mana asal hati puas :D

      Delete
  5. tahniah Afifi..sweet kaler blog ni..

    ReplyDelete