Wednesday, May 27, 2015

When It Rains and Never Stops

Life is never easy.
When you think that it does, it proves you otherwise.
When you think you're comfortable, it throws a little something to make you uncomfortable.
When you are feeling all sunshine, it throws an unexpected storm to darken your mood.
Like I said, it is never easy.
The 'never' being the key word.
Never expects all glitters in your life.
Never expect all laughters in your life.
Never expect all rainbow in your life.
Easy to say, never expect too much, just enough to get you going.
If you do, don't be surprised when you get disappointed.
And
If you do, don't be surprised when you get hurt.
Because Life, is never Easy.
But
The storm may pass and the rainbow may show up, right?
And that's what you'll get if you don't succumb to your own hurt.
Otherwise?
Be prepared for when the rain never stops.

Friday, May 8, 2015

Malaysia Clay Art : Comel Stuff Alert

Hola Mola everybodi! (Sore ala ala mak ketam)



Today nak citer sikit (sikittt je tau!) pasal Malaysia Clay Art ni.

Well for those yang tak tau, kedai ni actually sebuah kedai Clay aka tanah liat Online which means die 24/7 bukak and ofkosnya menjual clay.


Nope bukan clay yang selaluuuu korang jumpa kat kedai tu, or playdough yang budak budak dok tepek sana sini tu, tapi clay ni untuk buat bende bende comel, dan kiut miut for keychain etc macam roti kat bawah ni:


Yup, Fifi buat roti Gadinier tak beberapa nak Gadinier ni menggunakan Clay yang dibeli kat Malaysia Clay Art ni la..

Anyway, ada dua jenis clay dijual kat kedai online ni, polymer clay dengan air dry clay. Bezanya?

Kalau Polymer Clay, korang kene bakar dalam oven atau boil dalam water dulu....tapi air dry clay boleh kering sendiri...

Bagi manusia manusia malas kat luar tu digalakkan 200% untuk beli Air Dry Clay sebab dah sah kome pemalas nak pegi bukak oven and then bakar clay tu kan?

Tetapi.......

Polymer Clay ni lebihhhhh, diulangi, LEBIH tahan lama dibandingkan Air Dry Clay dan dia lebih solid aka keras...so lebih sesuai untuk dibuat brooch, nametag, keychain etc. Air Dry Clay pulak akan 'terganggu' aka rosak kalau kene air while Polymer Clay ni ala ala Imun dengan air.

IMO la, better beli polymer clay compared to air dry clay sebab I tak reti guna air dry clay, sukar sesangat nak dibentuk huhu

SO, Buatlah Pilihan Bijak, bak kata my Mom haha

Anyway,back to Malaysia Clay Art..sebab dah cakap kan nak bincang pasal kedai ni dalam 'perbentangan' di blog kali ni...
Malaysia Clay Art ada jual beberapa jenis clay, yang brand Malaysia Clay Art sendiri pada harga yang agak murah dan yang brand luar yang harganya ofkos mahal.

Sepanjang menggunakan clay brand Malaysia Clay Art ni, Fifi rasa brand ni agak okay and senang nak guna. Selalunya clay yang brand luar negeri tu mostly agak keras and susah nak guna atas sebab sebab tertentu (yang Fifi sendiri pun tak sure mengapa, plus agak malas nak amik tau haha)

Pilihan terbaik? Ikut hati u olls la..

Again, Buatlah Pilihan Yang Bijak.

Selain menjual clay, Malaysia Clay Art turut menjual pelbagai aksesori untuk memudahkan kome sume DIY aka buat keychain, subang, rantai, gelang, magnet fridge, etc sendiri. Tak perlu beli kat kedai lain dah. Yang bestnyer, korang boleh je design comel comel ape yang korang nak buat dengan clay korang tu. Boleh design brooch ala ala the night sky macam ni:



Or simple design macam ni:




Boleh buat Dust Pluggy gak macam macaron dan donut yang fifi buat ni gak:




Bagi yang nakkan hasil yang hebat hebat, korang boleh dapatkan tools aka perkakas(?) untuk membentuk clay korang daripada Malaysia Clay Art gak. Ada mold untuk bentukkan bunga etc. Bagi yang newbie, diorang siap buat satu set  DIY untuk kome sume siap dengan tools penting untuk berclayer ni! Fifi beli starter kit ni dulu time first nak sentuh clay ni, and memang amat lengkap for me. *thumbs up!*

Thanks to those stuff la fifi bole buat bookmarks ni gak:




Bak kata ntah-sape-ntah-tapi-memang-betul-la-dia-cakap, Malaysia Clay Art ni memang serba lengkap for those yang suka nak mess around dengan clay ni.


And meh bincang pasal servis pulak...

SERVIS?????? OVER THE TOP AMAZING!


Fifi bukan nak mengampu tau! Pernah beberapa kali berurusan dengan Malaysia Clay Art ni and Fifi sangat berpuas hati dengan servis diorang, sebab lajuuuuuuuuuuuuuuuuuu and sangat mesraaaaaaaaa pelanggan. Pernah jugak benda yang diorder ade yang termiss...guess what? Diorang apologized dan bagi free je sebab ade error ♥♥♥♥♥ Kita adu, diorang amik tindakan which I lyke! And diorang memang mudah je untuk ditanya sebab responsive gitu. Pernah sekali Fifi try nak cuba kedai clay online yang satu lagi tu, diorang buat endah tak endah je bila ditanya. Last last tak dilayan langsung. Benci benci benci! Hahaha Sebab tu memang Fifi salute sangat dengan Malaysia Clay Art ni sebab pembeli dia ofkos banyak, kan kedai beso tapi diorang still lagi menghargai customers. ♥♥

Fifi dah kira obses dengan Polymer Clay and Website Malaysia Clay Art ni atm so harap harap korang pun tersangkut sama dalam keobsesan ini, boleh kite geng haha!

Anyway, Clay ni pun bahan sesuai buat stuff comel for bracelet tau!




Kalau berminat nak shopping stuff kat Malaysia Clay Art, boleh je visit website diorang:


Atau contact diorang via FB:

Atau boleh je contact or stalk fifi for more info :)

And bagi korang korang (wah pemberontakan bahasa di situ!) yang tak reti nak buat bende bende yang telah dimentionkan kat atas tu, jangan panik and start meroyan sebab korang boleh je visit website diorang untuk dapatkan tuto tuto ohsemm sebagai rujukan.
Well tu jer, bai bai bai!

Sunday, May 3, 2015

Makna Lagu: Eyes, Nose, Lips by Taeyang




*Ntah kat blog mane ade mention lagu ni, terus I jadi addict haha*

Lirik:

Mianhae mianhae hajima
Naega chorahaejijanha
Ppalgan yeppeun ipsullo
Eoseo nareul jugigo ga
Naneun gwaenchanha
Majimageuro nareul barabwajwo
Amureochi anheun deut useojwo
Nega bogo sipeul ttae
Gieokhal su itge
Naui meorissoge ne eolgul geuril su itge
(Jangan rasa bersalah
Ianya membuatkanku kelihatan lebih kasihan
Dengan bibir merahmu yang menawan
Cepatlah, bunuh sahaja diriku dan pergi.
Aku baik baik sahaja.
Lihatlah diriku untuk yang terakhir kalinya
Senyumlah seperti tiada yang menggusarkanmu,
supaya tika ku merinduimu dapat kuingati senyumanmu.
Supaya dapat kulukiskan wajahmu dalam mindaku.)

Saturday, May 2, 2015

Makna Lagu: Prayer in C by Lilly Wood

Nope, takkan bercerita panjang lebar pasal lagu ni,just nak sampaikan maksud dia je. Sesimple mungkin.


[Verse 1](x2) 
Yeah, you never said a word 
You didn't send me no letter 
Don't think I could forgive you

See, our world is slowly dying 
I'm not wasting no more time 
Don't think I could believe you

[Verse 2] 
Yeah, our hands will get more wrinkled 
And our hair will be grey 
Don't think I could forgive you

And see, the children are starving 
And their houses were destroyed 
Don't think they could forgive you

Hey, when seas will cover lands 
And when man will be no more 
Don't think you can forgive you

Yeah, when there'll just be silence 
And when life will be over 
Don't think you will forgive you

[Verse 1](x2)
[Verse 2](x1)


Sekali dengar macam best je muzik dia, dua kali dengar, macam pelik je, tiga kali dengar dah on the way to kekufuran dah tu.
Lagu ni pasal si penyanyi and penulisnya tidak beberapa yakin dengan kewujudan and kuasa Tuhan. Diorang menyalahkan Tuhan atas semua kesengsaraan yang ada kat dunia ni. And lastly diorang rasakan bahawa pada akhirnya nanti Tuhan sendiri akan menyesali segalanya.
I wont judge, if you suka lagu ni then go ahead, keep menyanyi lagu ni to the top of your lungs. Tapi if you're seorang budak Melayu, yang agamanya Islam, you know what to do, jangan menjadi mangsa benda duniawi cenggini.