Friday, May 8, 2015

Malaysia Clay Art : Comel Stuff Alert

Hola Mola everybodi! (Sore ala ala mak ketam)



Today nak citer sikit (sikittt je tau!) pasal Malaysia Clay Art ni.

Well for those yang tak tau, kedai ni actually sebuah kedai Clay aka tanah liat Online which means die 24/7 bukak and ofkosnya menjual clay.


Nope bukan clay yang selaluuuu korang jumpa kat kedai tu, or playdough yang budak budak dok tepek sana sini tu, tapi clay ni untuk buat bende bende comel, dan kiut miut for keychain etc macam roti kat bawah ni:


Yup, Fifi buat roti Gadinier tak beberapa nak Gadinier ni menggunakan Clay yang dibeli kat Malaysia Clay Art ni la..

Anyway, ada dua jenis clay dijual kat kedai online ni, polymer clay dengan air dry clay. Bezanya?

Kalau Polymer Clay, korang kene bakar dalam oven atau boil dalam water dulu....tapi air dry clay boleh kering sendiri...

Bagi manusia manusia malas kat luar tu digalakkan 200% untuk beli Air Dry Clay sebab dah sah kome pemalas nak pegi bukak oven and then bakar clay tu kan?

Tetapi.......

Polymer Clay ni lebihhhhh, diulangi, LEBIH tahan lama dibandingkan Air Dry Clay dan dia lebih solid aka keras...so lebih sesuai untuk dibuat brooch, nametag, keychain etc. Air Dry Clay pulak akan 'terganggu' aka rosak kalau kene air while Polymer Clay ni ala ala Imun dengan air.

IMO la, better beli polymer clay compared to air dry clay sebab I tak reti guna air dry clay, sukar sesangat nak dibentuk huhu

SO, Buatlah Pilihan Bijak, bak kata my Mom haha

Anyway,back to Malaysia Clay Art..sebab dah cakap kan nak bincang pasal kedai ni dalam 'perbentangan' di blog kali ni...
Malaysia Clay Art ada jual beberapa jenis clay, yang brand Malaysia Clay Art sendiri pada harga yang agak murah dan yang brand luar yang harganya ofkos mahal.

Sepanjang menggunakan clay brand Malaysia Clay Art ni, Fifi rasa brand ni agak okay and senang nak guna. Selalunya clay yang brand luar negeri tu mostly agak keras and susah nak guna atas sebab sebab tertentu (yang Fifi sendiri pun tak sure mengapa, plus agak malas nak amik tau haha)

Pilihan terbaik? Ikut hati u olls la..

Again, Buatlah Pilihan Yang Bijak.

Selain menjual clay, Malaysia Clay Art turut menjual pelbagai aksesori untuk memudahkan kome sume DIY aka buat keychain, subang, rantai, gelang, magnet fridge, etc sendiri. Tak perlu beli kat kedai lain dah. Yang bestnyer, korang boleh je design comel comel ape yang korang nak buat dengan clay korang tu. Boleh design brooch ala ala the night sky macam ni:



Or simple design macam ni:




Boleh buat Dust Pluggy gak macam macaron dan donut yang fifi buat ni gak:




Bagi yang nakkan hasil yang hebat hebat, korang boleh dapatkan tools aka perkakas(?) untuk membentuk clay korang daripada Malaysia Clay Art gak. Ada mold untuk bentukkan bunga etc. Bagi yang newbie, diorang siap buat satu set  DIY untuk kome sume siap dengan tools penting untuk berclayer ni! Fifi beli starter kit ni dulu time first nak sentuh clay ni, and memang amat lengkap for me. *thumbs up!*

Thanks to those stuff la fifi bole buat bookmarks ni gak:




Bak kata ntah-sape-ntah-tapi-memang-betul-la-dia-cakap, Malaysia Clay Art ni memang serba lengkap for those yang suka nak mess around dengan clay ni.


And meh bincang pasal servis pulak...

SERVIS?????? OVER THE TOP AMAZING!


Fifi bukan nak mengampu tau! Pernah beberapa kali berurusan dengan Malaysia Clay Art ni and Fifi sangat berpuas hati dengan servis diorang, sebab lajuuuuuuuuuuuuuuuuuu and sangat mesraaaaaaaaa pelanggan. Pernah jugak benda yang diorder ade yang termiss...guess what? Diorang apologized dan bagi free je sebab ade error ♥♥♥♥♥ Kita adu, diorang amik tindakan which I lyke! And diorang memang mudah je untuk ditanya sebab responsive gitu. Pernah sekali Fifi try nak cuba kedai clay online yang satu lagi tu, diorang buat endah tak endah je bila ditanya. Last last tak dilayan langsung. Benci benci benci! Hahaha Sebab tu memang Fifi salute sangat dengan Malaysia Clay Art ni sebab pembeli dia ofkos banyak, kan kedai beso tapi diorang still lagi menghargai customers. ♥♥

Fifi dah kira obses dengan Polymer Clay and Website Malaysia Clay Art ni atm so harap harap korang pun tersangkut sama dalam keobsesan ini, boleh kite geng haha!

Anyway, Clay ni pun bahan sesuai buat stuff comel for bracelet tau!




Kalau berminat nak shopping stuff kat Malaysia Clay Art, boleh je visit website diorang:


Atau contact diorang via FB:

Atau boleh je contact or stalk fifi for more info :)

And bagi korang korang (wah pemberontakan bahasa di situ!) yang tak reti nak buat bende bende yang telah dimentionkan kat atas tu, jangan panik and start meroyan sebab korang boleh je visit website diorang untuk dapatkan tuto tuto ohsemm sebagai rujukan.
Well tu jer, bai bai bai!

No comments:

Post a Comment