Wednesday, April 22, 2015

Makna Lagu: Blank Space by Taylor Swift

Malas nak intro panjang panjang, so here we go.



Lirik


Blank Space [Ruang Kosong]

[Verse 1] 
Nice to meet you, where you been? 
Gembira bertemu kau, selama ni kau kat mana?

I could show you incredible things 
Saya boleh tunjukkan kau benda benda menakjubkan

Magic, madness, heaven sin 
Magik, kegilaan, syurga, neraka

Saw you there and I thought 
Bertemu kau disana dan terfikir

Oh my God, look at that face 
OH Tuhanku, lihatlah wajah itu

You look like my next mistake
Kau seperti (akan menjadi) kesilapan ku yang seterusnya

Love’s a game, want to play? 
Cinta adalah sebuah permainan, ingin turut serta?

New money, suit & tie 
Duit baru, sut baru dan tie baru

I can read you like a magazine
Aku dapat baca (watakmu) seperti (membaca) sebuah majalah

Ain't it funny, rumors fly 
Lucu bagaimana gosip tersebar

And I know you heard about me 
Dan kutahu kau pernah mendengar (gosip) tentangku

So hey, let's be friends
Jadi, hey, jom berkawan (meaning bercinta etc)

I'm dying to see how this one ends 
Ku tak sabar ingin mengetahui apa akan terjadi akhirnya nanti

Grab your passport and my hand 
Ambil passportmu dan pegang tanganku

I can make the bad guys good for a weekend
Ku boleh menjadikan lelaki jahat/liar(/whatever) baik untuk seminggu

[Chorus] 
So it's gonna be forever 
Jadi ianya akan berkekalan selamanya

Or it's gonna go down in flames 
Atau ia akan hancur begitu saja

You can tell me when it's over 
Kau boleh tolong katakan padaku bila ianya berakhir,

If the high was worth the pain
Adakah semua kesakitan itu berbaloi demi keseronokan (sementara) itu

Got a long list of ex-lovers 
Ku ada senarai bekas kekasih yang panjang

They'll tell you I'm insane 
Mereka akan katakan bahawa aku gila

Cause you know I love the players 
Kerana ku sukakan kaki perempuan

And you love the game 
Dan kau (kaki perempuan) pula sukakan cabaran

Cause we're young and we're reckless 
Kerana kita masih muda dan tidak berhati hati

We'll take this way too far 
Kita akan terjebak terlalu dalam

It'll leave you breathless 
Ianya akan membuatkanmu gembira (or whatever)

Or with a nasty scar
Atau meninggalkan sebuah parut (di hati etc)

Got a long list of ex-lovers 
Ku ada senarai bekas kekasih yang panjang

They'll tell you I'm insane 
Mereka akan katakan bahawa aku gila

But I've got a blank space, baby 
Tapi aku ada sebuah ruang kosong, sayang

And I'll write your name 
Dan akan kutuliskan namamu (disitu)


[Verse 2] 
Cherry lips, crystal skies 
Bibir semerah ceri, langit secerah kristal

I could show you incredible things 
Ku boleh tunjukkan kau benda benda menakjubkan

Stolen kisses, pretty lies 
Ciuman curi, kata kata kosong (ciuman curi! haha funny je bunyinya, anyway tu kira like kissing someone real fast tapi tanpa diorang sedari la)

You're the King baby I'm your Queen 
Kaulah raja dan aku ratu

Find out what you want 
Ku cari tahu yang kau mahu

Be that girl for a month
Dan kucuba menjadi apa yang kau mahu

Wait the worst is yet to come, oh no 
Tunggu, perkara terburuk belum berlaku, oh belum lagi

Screaming, crying, perfect storm 
Menjerit, menangis, mengamuk

I can make all the tables turn 
Ku boleh terbalikkan semuanya

Rose gardens filled with thorns 
Taman Ros (yang indah) dipenuhi oleh duri

Keep you second guessing like 
Membuatkan kau tertanya tanya

"Oh my God, who is she?" 
"Oh Tuhanku, siapa perempuan ni?"

I get drunk on jealousy 
Ku dipenuhi rasa cemburu

But you'll come back each time you leave 
Tapi kau akan kembali setiap kali kau pergi

Cause darling I'm a nightmare dressed like a daydream 
Kerana sayangku, aku pandai berpura pura baik


[Chorus]
[Bridge] (x2) 
Boys only want love if it's torture 
Lelaki hanya inginkan cinta bila ianya satu penyeksaan

Don't say I didn't say I didn't warn ya 
Jangan kataku ku tak pernah memberikanmu amaran

[Chorus]


Makna Lagu:


Tbh, Fifi pun not sure at first makna lagu ni, the only thing that Fifi tahu is, Taylor Swifts definitely nampak "selekeh" in the music video. Well, just sebuah pendapat tho.
Anyway, berdsarkan Taylor Swift sendiri, lagu ni pasal PENDAPAT ORANG pasal dia,
Since dia banyak ex sana sini, people anggap yang dia tu well seorang yang suka pi dating sana sini
and then suke dok cerita kan orang pasal dia patah hati.
Lagu ni kira sarkasm la, dimana si Taylor ni bercerita pasal dia kaki lelaki(?) (ape antonim kaki perempuan ha?!) la. Tu je. 

2 comments:

  1. people condemn her about writing on past experience, but justin timberlake wrote a lot about past realtionship as well. hehe. it seems when woman do it, it's a lot less cooler.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Too bad that's how the world works, guys will always have a higher ranking in this world compared to women :(

      Delete