Monday, November 30, 2015

Template Miss Strawberry Milk

Hola again!

Spent two days on this super pink Strawberry Milk template for my new blog. Super tough to make but I like it haha Somehow have fallen so in love with pink lately..

Sunday, November 29, 2015

Busy but I Made a New Blog Template!

Hola peeps!


Been so busy lately that I somehow couldn't find the time to update this lonely lil blog. Was busy with work but did manage to squeeze in a blog template to refresh back my memory on css n html editing..Didn't remember it being so tough to code huhu

Tuesday, November 17, 2015

Makna Lagu: Drag Me Down by One Direction


[Harry:]
I've got fire for a heart
Aku ada hati yang seperti api
I'm not scared of the dark
Ku tidak takut akan kegelapan
You've never seen it look so easy
Begitu mudah
I got a river for a soul
Aku ada jiwa yang seperti sungai
And baby you're a boat
Dan saying kau adalah sebuah bot
Baby you're my only reason
Sayang kau lah satu satunya tujuan hidupku

Saturday, November 14, 2015

Makna Lagu: What Do You Mean by J.B.


What do you mean? Oooh
When you nod your head yes

Apa maksudmu
apabila kau anggukkan kepalamu menandakan ya

But you wanna say no
What do you mean? Heeey
When you don’t want me to move
But you tell me to go
What do you mean?
What do you mean?
Said we’re running out of time
What do you mean?
Oh oh oh What do you mean?
Better make up your mind
What do you mean?

Makna Lagu: Wildest Dream by Taylor Swift



He said let's get out of this town
Drive out of the city
Away from the crowds
I thought heaven can't help me now
Nothing lasts forever
But this is gonna take me down
He's so tall, and handsome as hell
He's so bad but he does it so well
I can see the end as it begins my one condition is

Taylor Swift (TS) menceritakan pasal kekasihnya sekarang ini which sangat hensem etc tapi dia dapat rasakan walaupun kuat mana 'cinta' diorang, ia akan berakhir dengan sebuah perpisahan jugak suatu hari nanti (macam relationship dia dengan all her boyfriends sebelum ni la..) tapi dia berharap..

Say you'll remember me
Standing in a nice dress, staring at the sunset babe
Red lips and rosy cheeks
Say you'll see me again even if it's just in your wildest dreams (Ah ah)
Wildest dreams (Ah ah)

British Theme Free Blog Header




Shortcuts Windows 8

Hello sume! Today nak share sikit a few shortcuts for keyboard bagi yang baru nak start kenal dengan Windows 8 macam Fifi ni because seriously, Fifi pun ala-ala penguin masuk kampong bila I opened my new Asus the other day. So gigih la pi cari shortcuts bagai to help me a bit, so here we go!

Windows key adalah this one:


Dan yg sebagainya tu boleh je rujuk kat keyboard memasing 


Windows Key + D Show Desktop (bukak menu desktop)
Windows Key + C Open Charms Menu ( bukak menu setting search kat kanan n tarikh)
Windows Key + F Charms Menu – Search (nak carik something bukak this one)
Windows Key + H Charms Menu – Share
Windows Key + K Charms Menu – Devices
Windows Key + I Charms Menu – Settings (control panel, personalization sume tu)
Windows Key + Q Search For Installed Apps
Windows Key + W Search Settings (carik setting tak jumpa so guna je this one)

Wednesday, November 11, 2015

Perjalanan


duduk sorang diri
fikir tentang hidup
fikir tentang mati
tarik nafas hembus nafas
alhamdulillah masih bernyawa lagi
mati?
entah bila, entah bagaimana

Wednesday, May 27, 2015

When It Rains and Never Stops

Life is never easy.
When you think that it does, it proves you otherwise.
When you think you're comfortable, it throws a little something to make you uncomfortable.
When you are feeling all sunshine, it throws an unexpected storm to darken your mood.
Like I said, it is never easy.
The 'never' being the key word.
Never expects all glitters in your life.
Never expect all laughters in your life.
Never expect all rainbow in your life.
Easy to say, never expect too much, just enough to get you going.
If you do, don't be surprised when you get disappointed.
And
If you do, don't be surprised when you get hurt.
Because Life, is never Easy.
But
The storm may pass and the rainbow may show up, right?
And that's what you'll get if you don't succumb to your own hurt.
Otherwise?
Be prepared for when the rain never stops.

Friday, May 8, 2015

Malaysia Clay Art : Comel Stuff Alert

Hola Mola everybodi! (Sore ala ala mak ketam)



Today nak citer sikit (sikittt je tau!) pasal Malaysia Clay Art ni.

Well for those yang tak tau, kedai ni actually sebuah kedai Clay aka tanah liat Online which means die 24/7 bukak and ofkosnya menjual clay.


Nope bukan clay yang selaluuuu korang jumpa kat kedai tu, or playdough yang budak budak dok tepek sana sini tu, tapi clay ni untuk buat bende bende comel, dan kiut miut for keychain etc macam roti kat bawah ni:


Yup, Fifi buat roti Gadinier tak beberapa nak Gadinier ni menggunakan Clay yang dibeli kat Malaysia Clay Art ni la..

Anyway, ada dua jenis clay dijual kat kedai online ni, polymer clay dengan air dry clay. Bezanya?

Kalau Polymer Clay, korang kene bakar dalam oven atau boil dalam water dulu....tapi air dry clay boleh kering sendiri...

Bagi manusia manusia malas kat luar tu digalakkan 200% untuk beli Air Dry Clay sebab dah sah kome pemalas nak pegi bukak oven and then bakar clay tu kan?

Tetapi.......

Polymer Clay ni lebihhhhh, diulangi, LEBIH tahan lama dibandingkan Air Dry Clay dan dia lebih solid aka keras...so lebih sesuai untuk dibuat brooch, nametag, keychain etc. Air Dry Clay pulak akan 'terganggu' aka rosak kalau kene air while Polymer Clay ni ala ala Imun dengan air.

IMO la, better beli polymer clay compared to air dry clay sebab I tak reti guna air dry clay, sukar sesangat nak dibentuk huhu

SO, Buatlah Pilihan Bijak, bak kata my Mom haha

Anyway,back to Malaysia Clay Art..sebab dah cakap kan nak bincang pasal kedai ni dalam 'perbentangan' di blog kali ni...
Malaysia Clay Art ada jual beberapa jenis clay, yang brand Malaysia Clay Art sendiri pada harga yang agak murah dan yang brand luar yang harganya ofkos mahal.

Sepanjang menggunakan clay brand Malaysia Clay Art ni, Fifi rasa brand ni agak okay and senang nak guna. Selalunya clay yang brand luar negeri tu mostly agak keras and susah nak guna atas sebab sebab tertentu (yang Fifi sendiri pun tak sure mengapa, plus agak malas nak amik tau haha)

Pilihan terbaik? Ikut hati u olls la..

Again, Buatlah Pilihan Yang Bijak.

Selain menjual clay, Malaysia Clay Art turut menjual pelbagai aksesori untuk memudahkan kome sume DIY aka buat keychain, subang, rantai, gelang, magnet fridge, etc sendiri. Tak perlu beli kat kedai lain dah. Yang bestnyer, korang boleh je design comel comel ape yang korang nak buat dengan clay korang tu. Boleh design brooch ala ala the night sky macam ni:



Or simple design macam ni:




Boleh buat Dust Pluggy gak macam macaron dan donut yang fifi buat ni gak:




Bagi yang nakkan hasil yang hebat hebat, korang boleh dapatkan tools aka perkakas(?) untuk membentuk clay korang daripada Malaysia Clay Art gak. Ada mold untuk bentukkan bunga etc. Bagi yang newbie, diorang siap buat satu set  DIY untuk kome sume siap dengan tools penting untuk berclayer ni! Fifi beli starter kit ni dulu time first nak sentuh clay ni, and memang amat lengkap for me. *thumbs up!*

Thanks to those stuff la fifi bole buat bookmarks ni gak:




Bak kata ntah-sape-ntah-tapi-memang-betul-la-dia-cakap, Malaysia Clay Art ni memang serba lengkap for those yang suka nak mess around dengan clay ni.


And meh bincang pasal servis pulak...

SERVIS?????? OVER THE TOP AMAZING!


Fifi bukan nak mengampu tau! Pernah beberapa kali berurusan dengan Malaysia Clay Art ni and Fifi sangat berpuas hati dengan servis diorang, sebab lajuuuuuuuuuuuuuuuuuu and sangat mesraaaaaaaaa pelanggan. Pernah jugak benda yang diorder ade yang termiss...guess what? Diorang apologized dan bagi free je sebab ade error ♥♥♥♥♥ Kita adu, diorang amik tindakan which I lyke! And diorang memang mudah je untuk ditanya sebab responsive gitu. Pernah sekali Fifi try nak cuba kedai clay online yang satu lagi tu, diorang buat endah tak endah je bila ditanya. Last last tak dilayan langsung. Benci benci benci! Hahaha Sebab tu memang Fifi salute sangat dengan Malaysia Clay Art ni sebab pembeli dia ofkos banyak, kan kedai beso tapi diorang still lagi menghargai customers. ♥♥

Fifi dah kira obses dengan Polymer Clay and Website Malaysia Clay Art ni atm so harap harap korang pun tersangkut sama dalam keobsesan ini, boleh kite geng haha!

Anyway, Clay ni pun bahan sesuai buat stuff comel for bracelet tau!




Kalau berminat nak shopping stuff kat Malaysia Clay Art, boleh je visit website diorang:


Atau contact diorang via FB:

Atau boleh je contact or stalk fifi for more info :)

And bagi korang korang (wah pemberontakan bahasa di situ!) yang tak reti nak buat bende bende yang telah dimentionkan kat atas tu, jangan panik and start meroyan sebab korang boleh je visit website diorang untuk dapatkan tuto tuto ohsemm sebagai rujukan.
Well tu jer, bai bai bai!

Sunday, May 3, 2015

Makna Lagu: Eyes, Nose, Lips by Taeyang




*Ntah kat blog mane ade mention lagu ni, terus I jadi addict haha*

Lirik:

Mianhae mianhae hajima
Naega chorahaejijanha
Ppalgan yeppeun ipsullo
Eoseo nareul jugigo ga
Naneun gwaenchanha
Majimageuro nareul barabwajwo
Amureochi anheun deut useojwo
Nega bogo sipeul ttae
Gieokhal su itge
Naui meorissoge ne eolgul geuril su itge
(Jangan rasa bersalah
Ianya membuatkanku kelihatan lebih kasihan
Dengan bibir merahmu yang menawan
Cepatlah, bunuh sahaja diriku dan pergi.
Aku baik baik sahaja.
Lihatlah diriku untuk yang terakhir kalinya
Senyumlah seperti tiada yang menggusarkanmu,
supaya tika ku merinduimu dapat kuingati senyumanmu.
Supaya dapat kulukiskan wajahmu dalam mindaku.)

Saturday, May 2, 2015

Makna Lagu: Prayer in C by Lilly Wood

Nope, takkan bercerita panjang lebar pasal lagu ni,just nak sampaikan maksud dia je. Sesimple mungkin.


[Verse 1](x2) 
Yeah, you never said a word 
You didn't send me no letter 
Don't think I could forgive you

See, our world is slowly dying 
I'm not wasting no more time 
Don't think I could believe you

[Verse 2] 
Yeah, our hands will get more wrinkled 
And our hair will be grey 
Don't think I could forgive you

And see, the children are starving 
And their houses were destroyed 
Don't think they could forgive you

Hey, when seas will cover lands 
And when man will be no more 
Don't think you can forgive you

Yeah, when there'll just be silence 
And when life will be over 
Don't think you will forgive you

[Verse 1](x2)
[Verse 2](x1)


Sekali dengar macam best je muzik dia, dua kali dengar, macam pelik je, tiga kali dengar dah on the way to kekufuran dah tu.
Lagu ni pasal si penyanyi and penulisnya tidak beberapa yakin dengan kewujudan and kuasa Tuhan. Diorang menyalahkan Tuhan atas semua kesengsaraan yang ada kat dunia ni. And lastly diorang rasakan bahawa pada akhirnya nanti Tuhan sendiri akan menyesali segalanya.
I wont judge, if you suka lagu ni then go ahead, keep menyanyi lagu ni to the top of your lungs. Tapi if you're seorang budak Melayu, yang agamanya Islam, you know what to do, jangan menjadi mangsa benda duniawi cenggini.

Friday, February 13, 2015

Rabun Mata!


Mata korang rabun tak?
Teruk mana?

Well Fifi rabun biasa je, rabun jauh.
Mata start kabur sikit tu time tahun 6.
Time tu ada test mata, and guess what?
Mostly tak nampak, kecuali yang beso-beso tu.
Tapi entah kenapa, bila diorang tanya yang kecik kecik tu, Fifi boleh pulak hafal yang budak before Fifi sebut.
Tak ke gila keje tu?

Thursday, January 22, 2015

Makna Lagu: Rude by Magic


My sis minat lagu ni. Not bad tetapi, not the oh-best-nyer-lagu-ni-nak-dengar-beribu-ribu-kali-lah-lepas-ni kind of music for me la hehe

"Rude"

Saturday morning jumped out of bed
Pagi Sabtu kubangun tidur
And put on my best suit
Dan kupakai baju kot terbaikku
Got in my car and raced like a jet
Masuk dalam kereta dan meluncur laju seperti jet
All the way to you
Menuju dirimu
Knocked on your door with heart in my hand
Kuketuk pintu rumahmu, bersedia untuk mengambil risiko
To ask you a question
Untuk bertanyakan kau sebuah soalan
'Cause I know that you're an old-fashioned man, yeah
Kerana kutahu kau seorang lelaki yang 'tradisional' ('tradisional' bg omputeh aje oke!)

Thursday, January 1, 2015

I'm Giving Up

When I was little, I watched a movie with my sister.
I dont know what was the title but one thing for sure,
It was about a girl who went from Homeless to Harvard.
Her parents were drug addicts.
They were poor.
Her friends were white trashes.
Her sister was not there for her.
She was an abandoned kid.
But she was smart.
A genius.
And she loved knowledge.
But when her parents' addiction got worse,
And her mom died,
She went Homeless
And Schoolless.
She lived on the streets.
She had to work at restaurants to support herself.
But she wanted a better life,
So between working her ass off
And tryna keep a food in her stomach,
She studied hard to change her life.
Real hard.
And her effort finally landed her a scholarship to Harvard!
She didnt have the best background, but she had a high spirit.
I wanted to be that girl too!
I wanted to get out of my small town and
Step my foot at Harvard too.
I wanna be well educated too!
I had a better life than her anyway,
my father wasnt too bad and he wasnt a drug addict.
Mom was workaholic but she wasnt a drug addict too.
We werent rich, but we werent poor too.
I was luckier than her, right?
I worked hard to excel at school,
Because unlike her,
I am not smart, not a genius.
I didnt actually failed.
I was actually doing okay.
But unlike that girl that went to Harvard,
I was not meant for University life I guess.
I had the chance, the opportunity.
It was handed, nicely wrapped, to me.
I wanted to take it, badly.
I really did.
But I didnt.
Because like I said, maybe University life is not meant for me.
Doesnt mean I am contently happy with that tho.
When I saw selfies of my friend wo got to enjoy the life in Uni, I felt jealous.
When I heard bout their struggles with studies, I felt envy in my heart.
When I saw them living the life I wanted, I wanted to cry.
I did better than most of them at school.
I had better offer than them when it comes to Unis.
Why did they get to have what I cant have?
Why did life has to be so cruel tempting me with stuff I cant have?
Did I work hard like the Harvard girl did? I did.
Did I love knowledge just like her? I did.
Did I dream of Harvard like her? I did.
What went wrong?
Nothing, because sometimes you dont get what you want.
You can cry like crazy over it, you can beg hard for it but
You. Still. Wont. Get. To. Have. It.
If I wanted it so badly, why not try harder to get it?
Because sometimes,
when it comes to what you want
and what others want
You gotta deny what the heart says,
and follows what you're told to do.
I have cried enough to realize that bitter truth.
So as of 2015,
Am. Letting. That. Dream. Go.
Because through the frustration,
the desperation,
the temptation,
the tears,
the cries,
the anger,
the jealousy,
and the unhappiness,
I learned that
Certain stuff are just not meant to happen.