Tuesday, November 18, 2014

Jangan Curi Laki Orang

The other day balik kampung
My sis yang pegi jemput from quarters
Actually mom nak taknak suh balik,
Tapi menggunakan tiket 'tak beberapa sihat lah mak.."
Akhirnya berjaya gak!

Anyway, today nak cite sikit pasal us aka kita aka me and mom
Cite ni time cuti haritu la
Fifi tengah elok mengulam belimbing kat meja makan
Mom tengah masak

Senyap.

Tiba tiba pulak mom keluar statement maut for me:

"Kalau nak cari laki, cari yang bujang. Jangan amik laki orang!"
Serius dan dingin suara wahai emak tika itu.
So I was like,

"Apa?"

Sebab mom sedia maklum akan beberapa PERKARA penting berkaitan Fifi:

i. Fifi baru je NINETEEN, muda sungguh nak kawen ni!
ii. Fifi ni dating pun tak reti, even laki ngorat pun xde nak melayan.
iii. Fifi ni kalau tak dipaksa, memang takkan kuar rumah LANGSUNG!

Bila masa pulak gua nak curi laki orang, makcik oi?

Rasa geli hati pulak
Tersinggung pun ada jugak
Muka gua ni muka gatal sangat ke?

Inshallah, selagi nyawa dikandung badan, takdenyer Fifi nak gi rampas laki orang.. sebab:

i. Gua kedekut, xsuka nak kongsi berkongsi gelap ni.
ii. Kalau dia boleh je buang bini dia or duakan bini dia for me, lebih tinggi peluang perkara tu akan berlaku kat gua gak! Tak nak gua!
iii. Nanti bini dia pi guna ilmu sihur or whatever on me sebab kacau laki dia, tak ke naya nanti?

Gua explainkan sume tu kat my mom but she still masih dengan amaran beliau...sebabnya my coworker laki..laki orang gak.. hmm..susah!

So gua senyap n teruskan mengulam belimbing. Mom teruskan memasak.

Tapi kan...mom tak tahu yang tiap kali berkesempatan anak dia ni xlupa berdoa moga dijauhkan daripada bende2 camtu..

1 comment:

  1. hihihihi biase lah tu pesan mak mak.
    Tapi kalau dah jodoh, nak panjat pokok tidur atas pokok pun takdo gune

    ReplyDelete