Saturday, October 11, 2014

Makna Lagu: Invisible by Hunter Hayes

"Invisible"



Crowded hallways are the loneliest places
For outcasts and rebels
Or anyone who just dares to be different
And you've been trying for so long
To find out where your place is
But in their narrow minds
There's no room for anyone who dares to do something different
Oh, but listen for a minute
Ruangan yang sesak selalunya tempat tersepi
Untuk yang terbuang dan yang memberontak
Atau sesiapa saja yang tidak mengikut arus
dan kau telah mencuba untuk jangka masa yang lama
Untuk mencari di mana tempatmu
Namun di minda mereka yang sempit
Tiada ruang untuk sesiapa yang berani untuk menjadi berbeza
Oh, namun dengarkan untuk seminit


Trust the one
Who's been where you are wishing all it was
Was sticks and stones
Those words cut deep but they don't mean you're all alone
And you're not invisible
Hear me out,
There's so much more to life than what you're feeling now
Someday you'll look back on all these days
And all this pain is gonna be invisible
Oh, invisible
Percayakan dia
Yang pernah berada di tempatmu, mengaharapkan semuanya
Hanyalah percakapan kosong
Perkataan yang dilontarkan memang melukakan dengan dalam namun ianya tak bermakna kau bersendirian
Dan kau bukan lutsinar (aka tak dipedulikan)
Dengarkan kataku
Hidup adalah lebih daripada apa yang kau sedang rasakan sekarang
Suatu hari nanti kau akan mengingati saat ini
Dan semua kedukaan ini akan menjadi lutsinar kepadamu
Oh, lutsinar

So your confidence is quiet
To them quiet looks like weakness
But you don't have to fight it
'Cause you're strong enough to win without a war
Every heart has a rhythm
Let yours beat out so loudly
That everyone can hear it
Yeah, I promise you don't need to hide it anymore
Oh, and never be afraid of doing something different
Dare to be something more
Keyakinan kau tak kelihatan
Pada mereka kesenyapanmu merupakan suatu kelemahan
Tapi kau tak perlu melawannya
Kerana kau cukup kuat untuk memenangi perang itu tanpa sebuah peperangan
Setiap jantung mempunyai ritmanya
Biarkan jantungmu berdegup dengan nyaringnya
Supaya semua boleh mendengarnya
Oh, dan jangan pernah berasa takut untuk menjadi lain daripada yang lain
Beranilah untuk menjadi lebih hebat


Trust the one
Who's been where you are wishing all it was
Was sticks and stones
Yeah, the words cut deep but they don't mean you're all alone
And you're not invisible
Hear me out,
There's so much more of this life than what you're feeling now
And someday you'll look back on all these days
And all this pain is gonna be invisible
Percayakan dia
Yang pernah berada di tempatmu, mengaharapkan semuanya
Hanyalah percakapan kosong
Perkataan yang dilontarkan memang melukakan dengan dalam namun ianya tak bermakna kau bersendirian
Dan kau bukan lutsinar (aka tak dipedulikan)
Dengarkan kataku
Hidup adalah lebih daripada apa yang kau sedang rasakan sekarang
Suatu hari nanti kau akan mengingati saat ini
Dan semua kedukaan ini akan menjadi lutsinar kepadamu)

These labels that they give you
just 'cause they don't understand
If you look past this moment
You'll see you've got a friend
Waving a flag for who you are
And all you're gonna do
Yeah, so here's to you
And here's to anyone who's ever felt invisible
Semua jolokan kasar yang mereka berikan padamu
Hanyalah kerana mereka tidak mengerti
Jika kau abaikan saat ini dan berfikir
Kau akan menyedari bahawa kau memiliki seorang sahabat
Yang sedang mengibar bendera menunjukkan siapa dirimu
Dan semua yang akan kau lakukan pada masa akan datang
Yeah, lagu ini untukmu
Dan untuk semua yang pernah merasa terasing dan lutsinar


Yeah, and you're not invisible
Hear me out,
There's so much more to life than what you're feeling now
And someday you'll look back on all these days
And all this pain is gonna be invisible
It'll be invisible
Yeah, kau bukan lutsinar (aka tak dipedulikan)
Dengarkan kataku
Hidup adalah lebih daripada apa yang kau sedang rasakan sekarang
Suatu hari nanti kau akan mengingati saat ini
Dan semua kedukaan ini akan menjadi lutsinar kepadamu
Ianya akan menjadi lutsinar

Makna Lagu:

Honestly, lirik tu macam merapu je. I mean, terkadang tak masik dek akal or maybe Fifi tak reti nak terjemah sangat espesially bab bendera kat rangkap no. 5 haha

anyway, lagu ni actually for sume mangsa buli kat skul yang selalu kene buli. Nasihat lagu ni?

1. Biarla mereka nak kate ape pasal korang, abaikan je, nanti diamla diorang tu. Diorang memang 'lembab' gitu, takde nak mengerti langsung pasal orang lain, as long as you guys laen sikit tak ikut stail dorang, dorang memang dengki.
2. Even tho usikan diorang tu terkadang melampau mebuatkan korang nak bunuh seseorang, sabo je. Jangan bunuh diorang, nanti buruk akibatnya. (Masuk jail kan susah haha)
3. Korang tak bersendirian. Cer tengok kat sekeliling, mesti ade punyerla geng sekepala dengan korang, apelagi, buat muke tak malu pegi tegur diorang.
4. Suatu hari nanti korang akan kenang balik sume ni dan sedar bahawa it's not that bad actually, so tu la pasal dia cakap invisible aka lutsinar tu, since korang dah imun dah at the moment tak de rase sakit hati terlampau lagi dah :3

tu je kot makna lagu ni :D

4 comments: