Thursday, January 22, 2015

Makna Lagu: Rude by Magic


My sis minat lagu ni. Not bad tetapi, not the oh-best-nyer-lagu-ni-nak-dengar-beribu-ribu-kali-lah-lepas-ni kind of music for me la hehe

"Rude"

Saturday morning jumped out of bed
Pagi Sabtu kubangun tidur
And put on my best suit
Dan kupakai baju kot terbaikku
Got in my car and raced like a jet
Masuk dalam kereta dan meluncur laju seperti jet
All the way to you
Menuju dirimu
Knocked on your door with heart in my hand
Kuketuk pintu rumahmu, bersedia untuk mengambil risiko
To ask you a question
Untuk bertanyakan kau sebuah soalan
'Cause I know that you're an old-fashioned man, yeah
Kerana kutahu kau seorang lelaki yang 'tradisional' ('tradisional' bg omputeh aje oke!)


Can I have your daughter for the rest of my life?
Bolehkah aku memiliki anak gadismu untuk seumur hidupku?
Say yes, say yes 'cause I need to know
Katakan ya, katakan ya kerana ku perlu tahu
You say I'll never get your blessing 'til the day I die
Kau kata ku takkan pernah berjaya mendapatkan restumu hingga ku mati
Tough luck, my friend, but the answer is 'No'
Maaflah kawan, tapi jawapannya 'Tidak'

Why you gotta be so rude?
Kenapa kau perlu begitu kasar?
Don't you know I'm human too?
Takkah kau tahu aku manusia juga
Why you gotta be so rude?
Kenapa kau perlu begitu kasar?
I'm gonna marry her anyway
Ku akan tetap kahwini dia juga, apapun yang kau kata

Marry that girl
Kahwini gadis itu
Marry her anyway
Tetap kahwini gadis itu
Marry that girl
Kahwini gadis itu
Yeah, no matter what you say
Yeah, walau apapun katamu
Marry that girl
Kahwini gadis itu
And we'll be a family
Dan kita kan menjadi sebuah keluarga
Why you gotta be so
Kenapa kau perlu begitu kasar?
Rude
Kasar.

I hate to do this, you leave no choice
Ku tak ingin melakukan perkara ini, namun kau memaksaku
Can't live without her
Ku tak mampu hidup tanpa dirinya
Love me or hate me we will be boys
Sukai diriku atau bencikan diriku, kita kan tetap menjadi lelaki yang
Standing at that altar
Berdiri di altar itu
Or we will run away
Atau kami akan lari
To another galaxy, you know
Ke galaksi lain
You know she's in love with me
Kau tahu dia mencintai diriku
She will go anywhere I go
Dia akan mengikutiku kemana jua kupergi

Can I have your daughter for the rest of my life?
Bolehkah aku memiliki anak gadismu untuk seumur hidupku?
Say yes, say yes 'cause I need to know
Katakan ya, katakan ya kerana ku perlu tahu
You say I'll never get your blessing 'til the day I die
Kau kata ku takkan pernah berjaya mendapatkan restumu hingga ku mati
Tough luck, my friend, 'cause the answer's still 'No"
Maaflah kawan, tapi jawapannya masih 'Tidak'

Why you gotta be so rude?
Kenapa kau perlu begitu kasar?
Don't you know I'm human too?
Takkah kau tahu aku manusia juga
Why you gotta be so rude?
Kenapa kau perlu begitu kasar?
I'm gonna marry her anyway
Ku akan tetap kahwini dia juga, apapun yang kau kata

Marry that girl
Kahwini gadis itu
Marry her anyway
Tetap kahwini gadis itu
Marry that girl
Kahwini gadis itu
No matter what you say
Walau apapun katamu
Marry that girl
Kahwini gadis itu
And we'll be a family
Dan kita kan menjadi sebuah keluarga
Why you gotta be so
Kenapa kau perlu begitu kasar?
Rude
Kasar.
Rude
Kasar

Can I have your daughter for the rest of my life?
Bolehkah aku memiliki anak gadismu untuk seumur hidupku?
Say yes, say yes 'cause I need to know
Katakan ya, katakan ya kerana ku perlu tahu
You say I'll never get your blessing 'til the day I die
Kau kata ku takkan pernah berjaya mendapatkan restumu hingga ku mati
Tough luck, my friend, but 'No' still means 'No'!
Maaflah kawan, tapi 'Tidak' maknanya 'Tidak'

Why you gotta be so rude?
Kenapa kau perlu begitu kasar?
Don't you know I'm human too?
Takkah kau tahu aku manusia juga
Why you gotta be so rude?
Kenapa kau perlu begitu kasar?
I'm gonna marry her anyway
Ku akan tetap kahwini dia juga, apapun yang kau kata

Marry that girl
Kahwini gadis itu
Marry her anyway
Tetap mengahwininya juga
Marry that girl
Kahwini gadis itu
No matter what you say
Tidak kira apa katamu
Marry that girl
Kahwini gadis itu
And we'll be a family
Dan kita akan menjadi sebuah keluarga
Why you gotta be so
Kenapa kau perlu begitu
Rude
Kasar
Why you gotta be so rude?
Kenapa kau perlu begitu kasar?

Makna lagu:

Ini satu lagi lagu simpel mimpel. Lagu daripada seorang bakal menantu lelaki kepada bakal bapa mertuanya yang tak nak bagi dia kawen dengan anak pompuan beliau.

Menantu merayu, mertua kata 'tidak' *ulang sampai jemu*

So menantu cakap, 'bapak kasi ke tak, kitorang akan kawen gak, xyah la nak kasar sgt dengan bakal menantu bapak' haha

The end.

2 comments: