Wednesday, June 4, 2014

Makna Lagu: Love The Way You Lie Part II


Lirik: 

[Rihanna]
On the first page of our story
Pada mukasurat pertama kisah kita
The future seemed so bright
Masa depan kita kelihatan begitu cerah
Then this thing turned out so evil
Namun kemudiannya semuanya menjadi begitu gelap
I don’t know why I’m still surprised
Ku tak tahu mengapa ku masih terkejut (padahal ku dah menjangkakannya)
Even angels have their wicked schemes
Malaikatpun ada rancangan buruk (jahat, xbaik) mereka
And you take that to new extremes
Dan kau membawa semua itu (rancangan buruk tu) kepada tahap yang lebih tinggi
But you’ll always be my hero
Tapi kau kan sentiasa menjadi heroku
Even though you’ve lost your mind
Walaupun kau telah hilang akal (gila)

[Chorus:]
Just gonna stand there and watch me burn
(Kau)Hanya akan berdiri sahaja disana dan memerhatikanku terbakar 
But that’s all right because I like the way it hurts
Tapi itu semua tak mengapa kerana ku suka rasanya disakiti
Just gonna stand there and hear me cry
(Kau) Hanya akan berdiri di sana dan memerhatikan ku menangis
But that’s all right because I love the way you lie
Tapi itu tak mengapa kerana ku suka caramu menipuku
I love the way you lie
Kusuka caramu menipuku
Oh, I love the way you lie
Oh, kusuka caramu menipuku

[Rihanna]
Now there’s gravel in our voices
Sekarang ada kemarahan dalam suara kita
Glass is shattered from the fight
Kaca kaca berkecai akibat pertengkaran kita
In this tug of war you’ll always win
Dalam perlawanan tarik tali ini kau akan sentiasa menang
Even when I’m right
Termaksuklah saat ku betul (dan kau salah)
‘Cause you feed me fables from your hand
Kerana kau menipuku melalui cerita cerita fantasimu
With violent words and empty threats
Dengan kata kata kejam dan ancaman ancaman kosong
And it’s sick that all these battles
Dan semua perbalahan kita membuatkan ku sakit namun...
Are what keeps me satisfied
...merekalah yang membuatkanku puas hati

[Chorus]

[Rihanna]
So maybe I’m a masochist
Mungkin aku memang suka menyakiti diri
I try to run but I don’t wanna ever leave
Ku cuba berlari namun ku tak ingin pergi (dari sini)
'Til the walls are goin’ up
Sehinggalah dinding dinding ini naik menutupi...
In smoke with all our memories
Dengan asap segala kenangan kita


[Eminem]
It's morning, you wake, a sun ray hits your face
Ianya pagi, kau bangun, sinar mentari mengenai mukamu
Smeared makeup as we lay in the wake of destruction
Mekap muka yang comot dimuka ketika kita baring diambang kehancuran
Hush baby, speak softly, tell me you're awfully sorry
shush sayang, bicaralah secara lembut, beritahulah bahawa kau menyesali segalanya
That you pushed me into the coffee table last night
Bahawa kau telah menolakku kasar ke meja kopi kita semalam
So I can push you off me
Supaya aku ada alasan untuk menolak mu jauh dariku
Try and touch me so I can scream at you not to touch me
Cubalah untuk menyentuhku supaya aku dapat berteriak agar kau tak menyentuhku lagi
Run out the room and I’ll follow you like a lost puppy
Larilah keluar dari bilik ini dan aky akan mengikutimu keluar seperti seekor anjing yang kehilangan arah tuju
Baby, without you I’m nothing, I’m so lost, hug me
Sayang, tanpamu aku bukan sesiapa, aku terasa kehilangan, peluklah diriku
Then tell me how ugly I am, but that you’ll always love me
Maka beritahulah betapa hodohnya diriku, namun kau tetap akan sentiasa menyayangiku
Then after that, shove me, in the aftermath of the
Selepas itu, tolaklah diriku, sebagai akibat daripada
Destructive path that we’re on, two psychopaths but we
Jalan kehancuran yang kita sedang titi, dua psiko tapi kita
Know that no matter how many knives we put in each other’s backs
Tahu bahawa tidak mengira betapa banyak kita menyakiti satu sama lain
That we’ll have each other’s backs, ’cause we’re that lucky
Kita tetap akan setia antara satu sama lain kerana kita memang bertuah
Together, we move mountains, let’s not make mountains out of molehills,
Bersama, kita boleh melakukan segalanya, mari tidak memperbesarkan benda yang kecil 
You hit me twice, yeah, but who’s countin’?
Kau memukulku dua kali, tapi siapa kisah?
I may have hit you three times, I’m startin’ to lose count
Aku mungkin telah memukulmu tiga kali, ku dah berhenti mengira
But together, we’ll live forever, we found the youth fountain
Tapi bersama, kita akan hidup selamanya, kita akan menemui sumber awet muda selamanya
Our love is crazy, we’re nuts, but I refuse counsellin’
Cinta kita adalah gila, kita memang gila, namun ku enggan mendapatkan bantuan
This house is too huge, if you move out I’ll burn all two thousand
Rumah ini terlalu besar, jikalau kau keluar, ku akan bakarkan semua 2000
Square feet of it to the ground, ain’t shit you can do about it
Kaki persegi menjadi abu, dan tak ada apa yang kau dapat lakukan untuk menghentikannya

'Cause with you I’m in my fuckin’ mind, without you I’m out it
Kerana bersamamu membuatkanku tenang, dan tanpamu aku gila

[Chorus]

I love the way you lie [3x]
Ku suka caramu menipuku


Maksud tersirat:

Kalau korang dah dengar part I, well ni jawapan for part I tu la..
In the end ianya pasal satu couple yang asyik gaduh je, tapi tak leh hidup tanpa satu sama lain.
And, oh ya, hubungan diorang memang la ganas termasukla part tampa menampa or tumbuk menumbuk.
Sekian.

No comments:

Post a Comment