Monday, June 30, 2014

Couple Mugs!


Before you start getting the wrong idea, here I would like to declare that I am a huge fan of mugs and it's not an offense in Islam for them to be COUPLES out of marriage haha


simple understated elegance <3

Sunday, June 29, 2014

Pepsi oh Pepsi vs Coke oh Coke!

Time kecik kecik dulu Fifi rase Pepsi and Coke (Cola!) tu same je rasenyer, SEDAP!
I mean seriously! Mom tak kasi minum air berkabonat banyak banyak atas sebab sebab yang Fifi malas nak amik tau..
Sekarang ni since sendiri dah ade duit, apelagi, terus jadi penagih tegar minuman cenggitu hehe

Coke lagi glamer dari Pepsi, juga atas sebab sebab yang Fifi malas nak amik tau, kat sini.


Te Ta Pi

Fifi prefer Pepsi most of the time. I mean, entah ape bezanya tapi Pepsi tu sedappppppppppp lagi dari Coke haha

Saturday, June 28, 2014

Poem : My Little Boy


My little boy
was once just a little boy
who couldn't even go to the toilet by himself

My little boy
was once just a little boy
who didn't even know how to spell his name

My little boy
was once just a little boy
who laughed at the silliest things

My little boy
was once just a little boy
who loved everyone and hated nobody

My little boy
was once just a little boy
who was purely innocent

But now
my little boy
is no longer just a little boy
he's all grown up
and spoiled by the world.

Now, my little boy is gone.

Copyright: sweetmissfifi.blogspot.com

Thursday, June 26, 2014

Puisi : Salahkah?

Cute bag

Ini hanyalah sebuah kisah
yang tak banyak yang kisah
tapi walaupun ianya hanyalah sebuah kisah
namun aku tetap kisah

Ada seorang gadis
cita-citanya tinggi
tinggi setinggi-tingginya
tingginya hingga tak tergapai

Dia ingin bersuamikan seorang yang kaya-raya
Dia ingin memiliki sebuah rumah yang besar gila
Dia ingin membeli pakaian berjuta juta
Dia ingin hidup mewah semewahnya

Tapi banyak yang kata, 'jangan'
Jangan bermimpi mengalahkan tuan puteri
Jangan bermimpi sampai lupa diri

Namun, salahkah?
Salahkah jika si gadis inginkan suami yang mampu mengubah hidupnya?
Salahkah jika si gadis inginkan rumah besar setelah bertahun mengenal erti sempit bersama adik-adiknya?
Salahkah jika si gadis inginkan pakaian yang elok-elok setelah bertahun memakai pakaian terpakai?
Salahkah jika si gadis inginkan hidup yang mewah setelah dibelenggu kemiskinan sejak lahir?

Salahkah jika si gadis mengimpikan secebis apa yang kalian miliki?

Bagiku TIDAK, namun bagi DUNIA sebaliknya
Hanya kerana si Gadis bukan anak raja dan bukan anak jutawan mahupun ahli politik yang berkuasa
Si Gadis hanyalah seorang Gadis biasa.

Copyright: Fifi 2014 

Saturday, June 21, 2014

Puisi : Katak oh Katak.


Katak oh Katak
kenapa bising-bising?
aku nak tidur ni.

Katak oh Katak
kenapa bertelur merata-rata?
kan longkang tu dah tak comel dah.

Katak oh Katak
kenapa kaler hijau?
kalau kaler hijau je mesti aku teringat kat korang.

Katak oh Katak
kenapa badan korang berlendir?
Buat aku geli je.

Katak oh Katak
kenapa aku banyak komen je?
Sebab aku memang banyak songeh.

Katak oh Katak
aku mintak maap k?

Friday, June 20, 2014

Freebies: Backgrounds Comel Lote!

*ketawa kejap bace tajuk post ni* Anyway, hari ni nak kongsikan bg bg ni sume plak, have fun! :)

(jangan hairan dengan berlambaknya kaler pink kat bawah tu, kan banyak yang suke kaler pink ;))

Wednesday, June 18, 2014

Puisi : Kicap Masin


Kicap Masin
Peneman setia sejak kecik lagi
Kicap itu hitam
dan of course la masin
kan nama dah Kicap Masin!

Anyway
kicap masin adalah sangat hebat
sangat berkuasa
dan sangat penting!

Makan nasi, kicap masin ada disisi
mengulam, kicap masin ada disisi
memasak, kicap masin ada disisi
kesimpulannya, kicap masin ada di mana mana!


Tunggu apa lagi?
Dapatkan Kicap Masin kat pasaraya terdekat!

p/s: minat sangat dengan kicap masin ni!



Tuesday, June 17, 2014

Istana Saya!


Istanaku rumahku :D

*imagine je korang tinggal kat istana macam kat atas time baring-baring kat rumah tu*

Macaron oh Macaron?


That above is a MACARON.

You can find it in most cake houses..
Have you tasted it?
Me = Not really.

Sunday, June 15, 2014

Jus Kiwi

It felt over the top amazing at first taste.
But the second taste? Hmmm

Saturday, June 14, 2014

Skittles!


First time Fifi merasa gula gula dinamakan Skittle ni, terus je jatuhhhhhhhhhhhhh cinta!
Terasa pelanginya (yang masammmmmmmmmmmmmmmmm gitu :D)

Thursday, June 12, 2014

Poem Time: You and I

Just another poem I wrote~

image
You and I.
You were pretty, I was 'so-so'
You were rich, I was poor
You were popular, I was a wallflower.
You were lucky, I was not.
I was smart, you were just average
I was diligent, you were lazy
I was ambitious, you were 'whatever'
I was unlucky, you were not.
Take a look around
and see where we stand
You at the top of the world
and Me sprawled at the ground
Why?
Because you were you and I was I
You were meant to live that kind of life while I was forced to live this kind of life



Wednesday, June 11, 2014

Puisi : Kosong!


Hari ini aku ke sebuah 'mall'
Pakai baju pink lama dengan seluar jeans pudar warnanya
Handbag lusuh dibahu dengan flats usang dikaki
Tapi lagak macam Puteri Raja!

Ku jalan jalan 
Nampak make-up Versace..
Berkualiti, but not my taste, fikirku..

Ku jalan-jalan lagi
Nampak baju Chanel..
Comel, but not my taste fikirku..

Ku jalan jalan lagi
Nampak jeans Guess..
Bergaya, but not my taste, fikirku..

Ku jalan jalan lagi
Nampak parfume Dior..
Wangi, but not my taste, fikirku..

Ku jalan jalan lagi
Nampak heels Prada..
Gorgeous, but not my taste, fikirku..

Ku jalan jalan lagi
Nampak handbag Gucci..
HEBAT, but this OBVIOUSLY is not her taste, tegasku.

Maka kupulang dengan tangan kosong
Membawa handbag ku yang secara tak kebetulannya sama kosong

p/s: sorry penggunaan 'aku' ;)

copyright: Fifi_2014

Tuesday, June 10, 2014

Poem Time: Sometimes

Just one of my work :)

image
Sometimes..
I look at you and feel sad
Sad that we're growing apart
Sometimes.. I look at you and feel blessed
Blessed that we were happy at one point
Sometimes..
I look at you and feel regret
Regret over wahtever it was that made you grow distant
Sometimes
I wonder when?
When did we start to become strangers
Sometimes
I wonder how?
How did we lost all the love we had?
Sometimes
I wonder why?
Why it had to end like this?
Sometimes it's just that..sometimes.



Sunday, June 8, 2014

Nervous dan Takut!

Peace be upon everyone..

Esok merupakan hari melapor diri for Pembantu Pendaftaran KP17, so bermakna esokla Fifi kena mendaftar diri kat Kuching..since post ni merupakan autopublish, kemungkinan besar waktu ni Fifi tengah nervous gila. Maklumla first time pegi melawat and stay kat mana mana without my family huhu (manja ke hape?!)



Anyway, sape2 yang melapor kat JPN Kuching jugak esok, sila sila la ya menyape Fifi time brjumpa..
Kalau takde aral melintang, Fifi akan pakai baju kurung kaler blue with shawl ;)

Kalau tak jumpa gak, well mane mane yang selekeh sangat gayanya tu, Fifi la tu :D

p/s: rasa takut je memikirkan sume tu, sbb fifi ni memang socially awkward sangat :)

Thursday, June 5, 2014

Makna Lagu: Problems by Ariana Grande


Lirik:

Hey baby, even though I hate ya
Hey sayang, meskipun aku membencimu
I wanna love ya
Kuingin mencintaimu
I want you
Aku menginginkanmu
And even though I can't forgive ya
Dan meskipun aku tak dapat memaafkanmu
I really want to
Aku sungguh ingin memaafkanmu
I want you
Aku menginginkanmu
Tell me, tell me baby
Katakan padaku, katakan padaku sayang
Why did you leave me
Mengapa kau tinggalkan diriku
Cause even though I shouldn't want it
Kerana walaupun aku tidak patut menginginkannya
I gotta have it
Aku harus memilikinya
I want you
Aku menginginkanmu

II
Head in the clouds
Kepalaku terasa diawang-awangan (happy la tu)
Got no weight on my shoulders
Tiada ada beban di bahuku
I should be wiser
Aku patut lebih bijak
And realize that I've got
Dan menyedari bahawa 
One less problem without ya
Masalahku berkurang satu tanpamu
I got one less problem without ya
Masalahku berkurang satu tanpamu
I got one less problem without ya
Masalahku berkurang satu tanpamu
I got one less, one less problem
Masalahku berkurang, berkurang satu 
One less problem without ya
Masalahku berkurang satu tanpamu
I got one less problem without ya
Masalahku berkurang satu tanpamu
I got one less problem without ya
Masalahku berkurang satu tanpamu
I got one less, one less problem
Masalahku berkurang satu tanpamu

Doodle: Whale is a Fish


*ikan ni dinamakan whale atau paus, tapi rupa dia tak macam ikan paus pun kan? Well, faham-faham je la, bakat melukis kureng sikit*

Wednesday, June 4, 2014

Wajah Blog for June!

Wajah asal:


(template asal ni actually template sementara je time tu sebab template lama susah sangat nak dihandle....tapi last last jadi lama pulak memakainya ;))


Busy Busy Busy!


Peace be upon everyone!



Lately busy sangat, takde mase nak blogwalking..
Most posts tu sumenyer autopublish..
Sebabnya? Mom and cucu dia datang melawat..
Terpaksala melayan kerenah tuan puteri tu :/
Nasib baik comel :D


Makna Lagu: Love The Way You Lie Part II


Lirik: 

[Rihanna]
On the first page of our story
Pada mukasurat pertama kisah kita
The future seemed so bright
Masa depan kita kelihatan begitu cerah
Then this thing turned out so evil
Namun kemudiannya semuanya menjadi begitu gelap
I don’t know why I’m still surprised
Ku tak tahu mengapa ku masih terkejut (padahal ku dah menjangkakannya)
Even angels have their wicked schemes
Malaikatpun ada rancangan buruk (jahat, xbaik) mereka
And you take that to new extremes
Dan kau membawa semua itu (rancangan buruk tu) kepada tahap yang lebih tinggi
But you’ll always be my hero
Tapi kau kan sentiasa menjadi heroku
Even though you’ve lost your mind
Walaupun kau telah hilang akal (gila)

[Chorus:]
Just gonna stand there and watch me burn
(Kau)Hanya akan berdiri sahaja disana dan memerhatikanku terbakar 
But that’s all right because I like the way it hurts
Tapi itu semua tak mengapa kerana ku suka rasanya disakiti
Just gonna stand there and hear me cry
(Kau) Hanya akan berdiri di sana dan memerhatikan ku menangis
But that’s all right because I love the way you lie
Tapi itu tak mengapa kerana ku suka caramu menipuku
I love the way you lie
Kusuka caramu menipuku
Oh, I love the way you lie
Oh, kusuka caramu menipuku

[Rihanna]
Now there’s gravel in our voices
Sekarang ada kemarahan dalam suara kita
Glass is shattered from the fight
Kaca kaca berkecai akibat pertengkaran kita
In this tug of war you’ll always win
Dalam perlawanan tarik tali ini kau akan sentiasa menang
Even when I’m right
Termaksuklah saat ku betul (dan kau salah)
‘Cause you feed me fables from your hand
Kerana kau menipuku melalui cerita cerita fantasimu
With violent words and empty threats
Dengan kata kata kejam dan ancaman ancaman kosong
And it’s sick that all these battles
Dan semua perbalahan kita membuatkan ku sakit namun...
Are what keeps me satisfied
...merekalah yang membuatkanku puas hati

[Chorus]

[Rihanna]
So maybe I’m a masochist
Mungkin aku memang suka menyakiti diri
I try to run but I don’t wanna ever leave
Ku cuba berlari namun ku tak ingin pergi (dari sini)
'Til the walls are goin’ up
Sehinggalah dinding dinding ini naik menutupi...
In smoke with all our memories
Dengan asap segala kenangan kita

Tuesday, June 3, 2014

Doodle: So what?


*khas untuk yang suke merasakan diri dia tu hebat sangat..So what?*

Sunday, June 1, 2014

Review Novel: Slammed by Colleen Hoover

13372690

Sinopsis (English)

Following the unexpected death of her father, 18-year-old Layken is forced to be the rock for both her mother and younger brother. Outwardly, she appears resilient and tenacious, but inwardly, she's losing hope.

Enter Will Cooper: The attractive, 21-year-old new neighbor with an intriguing passion for slam poetry and a unique sense of humor. Within days of their introduction, Will and Layken form an intense emotional connection, leaving Layken with a renewed sense of hope.

Not long after an intense, heart-stopping first date, they are slammed to the core when a shocking revelation forces their new relationship to a sudden halt. Daily interactions become impossibly painful as they struggle to find a balance between the feelings that pull them together, and the secret that keeps them apart.

Nota Fifi

Kalau korang merupakan pengikut blog ni sejak awal Fifi berbelog korang akan automatik tau yang Fifi ni agak minat membaca novel English ni, ada la beratus jugak yang Fifi dah baca setakat ni. Fifi start menjinakkan diri dengan novel English ni time in Form 4, sebelum tu memang kalau dengar Novel ENGLISH je terus patah balik sebab tak reti mana Bahasa Inggeris ni. Budak kampung, tak macam budak bandar, speaking tu dah macam benda biasa je..

Doodle: Kony's Sofa


*Kony tu kucing Fifi yang gemuk macam mak lembu je, and he's black and white macam Cow je*