Saturday, May 17, 2014

Tutorial: Mendapatkan Semula Entri yang Terdelete

Peace be upon everyone!

Korang pernah terdelete mana-mana draft yang korang buat kat blog or mana-mana entri yang korang sayang giler? Penat penat buat and then kene delete camtu je..kan? Well, kalau korang tak nak perlu menaip semula entri tu, follow je tuto simple mimple ni :)

*semalam terdelete salah satu entri, and terjumpa tuto ni, so nak share la ilmu ni kat sini pulak*


Bagi Mendapatkan Entri yang dah Dipublishkan.

1. Copy koding kat bawah dan gantikan URL BLOG KORANG tu dengan url blog korang :

site: URL BLOG KORANG

cth: site:sweetmissfifi.blogspot.com

2. Masukkan koding tu kat bahagian search Google korang, tekan enter dan korang akan nampak search result for blog korang.

3. Korang carila post mana yang korang nak dapatkan balik berdasarkan tajuk. Kalau tak jumpa tajuk idaman hati korang, cari ikut bulan mana entri tu telah dipublishkan. Contohnya, bulan March, korang klik anak panah comel kebawah tu dan klikkan 'cached'.

(open image in new tab for full view)

4. Cari entri yang korang nak, dan copy pastekan semuanya dalam sebuah entri yang baru.

*malangnya korang tak boleh dapatkan semula komen-komen yang telah dipublishkan dulu sebab korang hanya boleh buat entri baru je bagi menggantikan entri yang hilang tu*

Harap tuto ni dapat membantu.

p/s: Klik sini and sini and sini kalau sudi nak bantu fifi gak, thanks :)

2 comments:

  1. dear, boleh shared font awk pkai sekarang nie x ?? lawa sgt :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi there. Atm Fifi tgh pakai font Delius. :)

      Delete