Wednesday, May 7, 2014

Penggunaan Perkataan 'Though' Dalam BI


Actually soalan mengenai perkataan ni timbul time Fifi tengah berbalas emel dengan Sue Haila..

Sue: Oh , I want to ask you something, where and when can we use this word 'though', sometimes I saw many people used this word for example: Just once though(copy from your past email), hope you can explain more details:)

And tu merupakan berjuta kurun yang lalu...Fifi tak reply sebab.............LUPA! Sorry, hun! Here we go then.



Maksud Perkataan 'Though'

Kalau korang bukak kamus Oxford, akan disenaraikan maksudnya sebagai: sungguhpun; meskipun; atau bagaimanapun.


Macam mana nak guna???

Well, ade dua cara nak guna berdasarkan maksud yang Fifi bagitau kat atas..

i. sungguhpun and meskipun : 'though' berada kat permulaan ayat
Cth: Though it hurts, I will survive. (Sungguhpun/Meskipun ianya mnyakitkan, saya akan melepasinya)

ii. bagaimanapun : 'though' terletak di hujung ayat dengan syarat, ayatnya ada bersangkut paut denagn ayat di hadapannya.

Cth: I like to eat cupcakes. ada bersangkut paut dengan Too much of them makes me sick, though.

So, contoh penggunaanya:

Cth: I like to eat cupcakes. Too much of them makes me sick, though. (Saya suka makan cupcakes. (Walau)Bagaimanapun, terlalu banyak cupcake akan membuatkan saya mual.)

Kalau 'though' tu kat hujung ayat, ianya sama seperti meletakkan 'but' atau 'Tapi' kat awal ayat.

'I like to eat cupcakes. Too much of them makes me feel sick, though.' adalah sama maksud dengan
'I like to eat cupcakes. But too much of them will make me sick.'


Beza 'Though' dan 'But'

Sama maksud tapi BERBEZA.

'Though' korang guna depan or belakang ayat.
'But' korang guna kat tengah-tengah.

Harap Entri ni dapat membantu Sue dan sesape je kat luar sana. :)

8 comments:

  1. selalunya ada org biasa pakai...tapi jangan salah guna "though" dgn "thought"..hehehe...

    anyway, good point! :)

    ReplyDelete
  2. i always use that words fifi... he he he...

    ReplyDelete
  3. @Farah Waheda Wahid it's pretty common sis, even I myself tend to find myself using it :D

    ReplyDelete
  4. I like your entry , it pretty nice though ... lol betul ke ayat ak ni , kadand keliru guna pkataan ni 😔😞😱

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi there Effa!

      And ayat tu sadly kurang lengkap dan agak tak sesuai sebab beberapa perkara:

      i. Penggunaan perkataan 'though' kat hujung ayat tu adalah untuk menafikan ayat sebelumnya bukan untuk menyokong penyataan sebelumnya.
      ii. "I like your entry, it pretty nice though" kurang lengkap dari dua segi:

      a) "it pretty nice though" sepatutnya "it is pretty nice though"

      b) ayat "I like your entry , it (is) pretty nice though" membawa maksud "Saya sukakan artikel ni, tetapi ia agak baik". Macam pelik je kan? Kalau sis cakap "Saya tak sukakan artikel awak, tetapi ianya adalah agak baik" atau "Saya sukakan artikel awak, tetapi ia agak kurang baik" atau "saya sukakan artikel awak kerana ianya agak baik" ianya adalah lebih tepat.

      Cth ayat:

      1. "Saya tak sukakan artikel awak, tetapi ianya adalah agak baik" - I don't like your entry but it is pretty nice though.
      2. "Saya sukakan artikel awak, tetapi ia agak kurang baik" - I love your entry but it is not so good though.
      3. "Saya sukakan artikel awak kerana ianya agak baik" - I love your entry because it is pretty nice.

      Harap ni membantu :)

      Delete