Sunday, May 4, 2014

Makna Lagu : Things We Lost in the Fire by Bastille


Hari ni nak bincang n terjemahkan lagu Things We Lost in the Fire by Bastille pulak.

Lirik

Things we lost to the flames
Harta benda kita yang ditelan api
Things we'll never see again
Benda yang takkan pernah kita lihat lagi
All that we've amassed
Semua yang telah kita kumpulkan
Sits before us, shattered into ash
Terkumpul dihadapan kita, lebur menjadi abu 


II
These are the things, the things we lost
Inilah harta benda kita, benda yang telah hilang (dari gengaman kita) 
The things we lost in the fire fire fire
Harta benda kita yang hilang ditelan api
These are the things, the things we lost
Inilah harta benda kita, benda yang telah hilang (dari gengaman kita) 
The things we lost in the fire fire fire
Harta benda kita yang hilang ditelan api (api api)

We sat and made a list
Kita duduk dan membuat senarai
Of all the things that we had
(Senarai) Segalanya yang pernah kita miliki
Down the backs of table tops
Di bawah meja-meja (yang telah terbakar)
Ticket stubs and your diaries
Cebisan tiket-tiket dan diari-diarimu

I read them all one day
Kubaca semuanya (diari) itu suatu hari
When loneliness came and you were away
Saat kesepian menghampiri dan kau jauh (dariku)
Oh they told me nothing new
Oh, tiada perkara baru yang dinyatakan (dalam diari itu)
But I love to read the words you used
Tapi aku suka membaca kata-kata yang kau gunakan

Repeat II

I was the match and you were the rock
Aku adalah mancis dan kaulah batunya
Maybe we started this fire
Mungkin kita yang telah menyalakan api ini
We sat apart and watched
Kita duduk terpisah (jauh; tak dekat) dan menyaksikan
All we had burned on the pyre
Semua yang kita miliki terbakar di atas kayu-kayan (pyre) (pyre tu maksudnya tempat yang orang guna for membakar mayat tu)

(You said) we were born with nothing
(Kau katakan) kita lahir tanpa memiliki apa apa
And we sure as hell have nothing now
Dan kini kita pastinya tidak memiliki apa-apa
(You said) we were born with nothing
(Kau katakan) kita lahir tanpa memiliki apa apa
And we sure as hell have nothing now
Dan kini kita pastinya tidak memiliki apa-apa

Repeat II

Do you understand 
Fahamkah engkau
That we will never be the same again?
Bahawa (hubungan) kita tidak akan pernah sama seperti dulu lagi?
Do you understand 
Fahamkah engkau
That we will never be the same again?
Bahawa (hubungan) kita tidak akan pernah sama seperti dulu lagi?
The future's in our hands 
Masa depan ada di tangan kita 
And we will never be the same again
Dan kita  tidak akan pernah sama seperti dulu lagi
The future's in our hands 
Masa depan ada di tangan kita
And we will never be the same again
Dan kita  tidak akan pernah sama seperti dulu lagi

Repeat II

Flames – they licked the walls
Api - menjilat dinding-dinding
Tenderly they turned to dust all that I adore 
Dengan lembutnya meleburkan segala yang kumiliki kepada abu

Maksud Tersirat:

Actually lagu ni pasal hubungan persahabatan atau percintaan (mana-mana pon bole) yang terputus atau hancur.

Asalnya diorang tak mengenali satu sama lain

Rujuk:

 (You said) we were born with nothing
(Kau katakan) kita lahir tanpa memiliki apa apa
And we sure as hell have nothing now
Dan kini kita pastinya tidak memiliki apa-apa
(You said) we were born with nothing
(Kau katakan) kita lahir tanpa memiliki apa apa
And we sure as hell have nothing now
Dan kini kita pastinya tidak memiliki apa-apa 

Since sekarang hubungan mereka dah hancur, diorang tak ade pape lagi dah..hilang dah sume kasih sayang yang telah dipupuk selama ini.

Diorang sedar yang hubungan mereka hampir berakhir, tapi diorang tak leh buat ape2 so diorang terpaksa je tunggu dan lihat semuanya hancur lebur.

Tapi walaupun hubungan tu dah musnah, diorang still saling mengingati satu sama lain.
Ingat yang baik-baik je la.

Rujuk:

I read them all one day
Kubaca semuanya (diari) itu suatu hari
When loneliness came and you were away
Saat kesepian menghampiri dan kau jauh (dariku)
Oh they told me nothing new
Oh, tiada perkara baru yang dinyatakan (dalam diari itu)
But I love to read the words you used
Tapi aku suka membaca kata-kata yang kau gunakan

2 comments: