Tuesday, May 6, 2014

Kutu Kat Kucing - Penting!


Hari tu Fifi terperasan yang kat Kucing Fifi, Konydew, ada INCIK KUTU!
ade la beberapa bijik!

At first dia melompat tetiba je and then menggaru-garu kepala dia.
Lepas cek..........
WAAAAAAAAAAAAAAAAA nak nanges pon ade, I sayang kucing I tu, peluk cium bagai, tapi dah dijangkit kutu!
(Kutu dia still anak lagi, warna kuning keorenan not hitam, tapi Fifi geliiiiiiii tengok)

Siasat punya siasat, 'kawan' dia yang dok bagi, kucing liar entah asal orang mane melepak kat rumah Fifi ni siap bawa bekal kutu lagi kat badan, ape kehe?

Anyway, since ubat kutu takde. Vet takde. Sume takde. Fifi terpaksala ikhtiarkan sesuatu.



So?
Mandi.
Mandi.
Mandi.
Sehari dalam lima kali camtu Fifi mandikan, guna syampu Lifebuoy (HAHA, matilah awak KUTU!)

Hari pertama, banyak lagi.
Hari kedua kurang dah.
Hari ketiga, makin hilang.
Hari keempat, takde kutu langsung dah kelihatan.

Yeay!

(Cek tangan, habis kene cakar dek kucing kesayangan but Fifi tak kesah sangat, sebab SAYANG!)

Anyway, FAKTA Penting tentang KUTU KUCING ni:
TAKKAN berjangkit dengan manusia, tapi dia gigit tau! And kalau dah gigit tu......sakit giler! <--- orang cakap

Tu je, adioss!

6 comments:

  1. adik sy dulu sanggup ddk berajam2 semata2ngadap kutu kt kucing kami

    ReplyDelete
  2. sehari lima kali mandi ? haha Takpe, asalkan hasilnya memuaskan XD

    ReplyDelete
  3. Kucing tiey pun pernah kena kutu jugak..terus mandikan dia cepat-vepat takut makin membiak..hihi..

    ReplyDelete
  4. @Khai♥Rin : anies haha memang geram gak bila nampak kutu seekor dua kat bulu dia..tapi kalau dah banyak tu geli sesangat :/

    ReplyDelete
  5. @Anisyamir Leejo yup, mak mengamuk syampu baru beli tinggal setengah botol je lagi :D

    ReplyDelete
  6. @Noor Hayati haha tu la yang sebaiknya..kesian diorang tergaru2 kalau mebiak teruk :)

    ReplyDelete