Sunday, May 11, 2014

Keputusan UPU: Happy tapi Kecewa

Peace be upon everyone.

Mood hari ni: Sedih dalam Gembira (Sedih banyak, Gembira tak banyak)

Before Fifi start dengan cerita hidup ala-ala sinetron Indonesia Fifi (dibintangi oleh Fifi dan UPU, dan Mom serta Keluarga sebagai pelakon tambahan), Fifi nak buat ucapan ala-ala ucapan Hari Raya dulu kat sini..

Kepada yang gagal dapat tempat kat mana-mana Universiti tu, jangan nanges. Harapan masih ade. Buatla rayuan, kan senang :) Masuk F.6, oleh jumpe kengkawan lama.
Kalau yang berjaya dapat tempat kat mana-mana Universiti tu, jangan nanges jugak. Sebab tak logik la nanges sebab berjaya.
Kepada yang tak apply langsung tu, well tak tau nak kata ape.


(AMARAN: Baca ayat pertama je, selebihnya hanyalah repekan semata-mata)
Kepada yang gagal tu buatla rayuan..jangan mengalah sebelum kalah, nanti korang jadi loser. Kalau jadi loser korang tak nampak cool. Kalau korang tak cool, orang tak nak kawan denagn korang. Kalau orang tak nak kawan dengan korang, nanti korang takde kawan. Kalau takde kawan, nanti korang bosan. Kalau bosan? Korang sanggup ke?!


Anyway, sinetron Indonesia  Fifi kini bersambung (ala-ala sinetron bersiri gitu)..
Actually tahun ni merupakan tahun kedua Fifi menyibukkan diri memohon UPU ni..
(Dek kene leter dengan mak, kakak, makcikmakcik dan cousins, terpaksa la gi mohon..)



Tahun lepas Fifi banyak mohon ASASI, (nampak macam rase diri hebat sangatla tu, diploma langsung tak pandang..tapi realitinya, Fifi tak sempat nak mohon Matrikulasi tahun sebelumnya so terpaksa pilih ASASI since nak laju macam diorang gak..)

Anyway, Fifi dapat ASASI Undang-Undang kat Pahang.
Pergi ke tak pergi?

Cer teka..

Well, jawapan dia tak. Congrats bagi yang teka dengan betul dan bagi yang salah tu, pi nangis kat corner bilik tu. hahaha - ketawa jahat-



Jangan ditanya mengapa, sebab Fifi sendiri pon tak tau macam mane sebenarnya boleh jadi tak pergi pulak padahal Fifi nak je pegi. #okayactuallytaukenapetakpegitapimalaslanakcerita

Anyway, second intake Fifi tak apply pon. Juga jangan ditanya mengapa, sebab Fifi takde jawapan yang logik untuk menjawab soalan tu.

Anyway, this year Fifi apply jugak..

Result dia? Like I said, agak menyedihkan..

Bukan tak bersyukur okay?..
Fifi memang nakkan course tu saat meng-apply dulu..tapi sekarang rasa sedih pulak bila dah dapat result ni...



Kenape? Sebab...............................................................ada 99% chance untuk Fifi actually TAK pegi amik course tu and belajar kat tempat bernama universiti ni.

Rase sedih sangat sebab ade peluang untuk pergi tapi tak dapat pergi sebab keadaan tak mengizinkan.

Ade beberape orang yang Fifi kenal tak dapat tawaran UPU ni, padahal diorang takde yang menghalang untuk pergi..Fifi pulak dapat tapi ade yang menghalang..

SEDEH la..

Ape yang menghalang tu?
i. My Sis: Entah kenape, kadang-kadang die support saya nak menyambung belajar ni.. tapi most of the time, dia suruh cari keje je..Bila syaitan mula berbisik, Fifi memang konfiden yang die tak suke Fifi belajar tinggi-tinggi macam die.:/
ii. My mom: Die memang 100% supportive, tapi masalahnya, kalau Fifi tak buat ikut kehendak hati die, die sangatlah 'down' membuatkan Fifi tak sampai hati akhirnya nak ikut kehendak diri.. (Happy Mother's Day Mom, love you till Jannah!)
iii. My Dad : by being takde lagi. Fikir sendiri effects bile mom merupakan seorang ibu tunggal n bukan orang kaye..
iv. My life: Tanggungjawab pada diri penting, tanggungjawab pade keluarga pon same penting. Dapat kerja kat JPN haritu, so antara KERJA dan PELAJARAN, pilihannya sangat obvious bile korang merupakan Fifi dan hidup dalam Hidup Fifi.

p/s: Tapi nak godek-godek my mom la nanti..manela tau Allah SWT bukakkan hati die untuk suruh Fifi pi sambung belajar..korang doakan Fifi k? :) 

*nampaknya banyak yang tak habes bace entri ni huhu kalau I, separuh bace pun dah bosan bace cerita ni*






Tu je, Bye Bye Bye!


14 comments:

  1. Goodluck ! Not bad laa blajar kat uitm. Saya pun student uitm :) Be positive k. Sbb pelajaran sangat penting sekarang. Sambung laa selagi mampu belajar k. Sampai PHD ke :)

    ReplyDelete
  2. alhamdulillah..tahniah ye!....moga dpt buat pilihan yg terbaik:)

    ReplyDelete
  3. @Sharifah Amarina thanks sis :) inshaallah, kalau mom izinkan Fifi akan join sis jadi warga uitm nanti :)

    ReplyDelete
  4. congrats :) kite tak dapat pun. anyway all the best :)

    ReplyDelete
  5. @Tashira Sha thanks dear :) mom dah konfemkan yang Fifi takkan pegi pon,so xyah risau, kita senasib je :D

    ReplyDelete
  6. mmm.. rumit nyaa.. btw.. berdoa lah supaya segala keputusan yg diambil itu adalah yg terbaik. Bagi fifi yg baru berumur 19 tahun ni, perjalanan masih jauh. Seharusnya kita sambung belajar supaya tak menyesal di kemudian hari.. walaubagaimanapun , akak faham sikit situasi fifi kalau dah parents tak benarkan. Tepuk dada , tanya hati ye dear (:

    ReplyDelete
  7. @Izzati Amira thanks sis atas nasihat tu..sebab Fifi masih muda la kene ikut cakap my mom..because at the end of the day she might not be well educated but she's more experienced in life :)

    ReplyDelete
  8. salam miss fifi, kmk ada trbaca ktk pn comment kt blog rosita psl kja jpn ya. mok nanyak skit, ktk pn surat dh dpt lom?

    ReplyDelete
  9. @M Safuani Hamzah wslm..blum gk..ktk dpt kja ya juak ka? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup dpt :D. kmk dh tepon norhafizah jpn ari jemat ya tek. nya madah kelak nya contact balit. surat nya madah ari isnin bruk ngepos. kmk ingat tek dh lamak cdak ngepos. ya lh bingong alu sampey becarik kt blog rosita ya. nemu juak org srwk nk dpt kja sama. hehe

      Delete
    2. ow, ktk asal sini? kmk da dpt kol pihak sidak ya tadik madah surat dah dipos..nunggu jak gk la tk.. mun surat ktk dah smpe rumah la, jgn lupak inform ngan kmk juak :)

      Delete
  10. kmk smrahan. ktk? kmk bruk dpt call juak tek cdak nyuruh nggu surat. kelak kmk mdh mun dh dpt :D

    ReplyDelete