Thursday, April 24, 2014

Makna Lagu : Pompeii by Bastille

Okay, this time kita diskuss pasal lagu Pompeii pulak, sebab I minat ape hehe


So sedikit info pasal Bastille ni (sebab Fifi minat sangat group ni, mestila buat research sikit pasal diorang.. hehe) 
  • Ditubuhkan oleh Dan Smith
  • Band British from London tuuu
  • Okay tu je haha

So meh Fifi translatekan liriknya for korang :)



I was left to my own devices
Many days fell away with nothing to show
(Kutinggalkan sendirian tanpa bantuan
Banyak hari berlalu tanpa ada perubahan ditunjukkan)

And the walls kept tumbling down
In the city that we love
Great clouds roll over the hills
Bringing darkness from above
(Dan dinding-dinding itu berterusan runtuh
Dalam bandar yang kita cintai
Awan awan berarak melepasi perbukitan
Membawa kegelapan dari atas sana) 

But if you close your eyes,
Does it almost feel like
Nothing changed at all?
And if you close your eyes,
Does it almost feel like
You've been here before?
How am I gonna be an optimist about this?
How am I gonna be an optimist about this?
(Tapi jika kau pejamkan matamu,
Adakah ia terasa seperti
Tiada apa telah berubah langsung?
Dan jika kau pejamkan matamu
Adakah ia terasa seperti
Kau pernah melaluinya sebelum ini?
Bagaimanakah akanku berfikiran optimis mengenai perkara ini?
Bagaimanakah akanku berfikiran optimis mengenai perkara ini?)

We were caught up and lost in all of our vices
In your pose as the dust settles around us
(Kita terperangkap dalam tabiat buruk kita
Kaku saat habuk memenuhi ruang disekeliling kita)

And the walls kept tumbling down
In the city that we love
Great clouds roll over the hills
Bringing darkness from above
(Dan dinding-dinding itu berterusan runtuh
Dalam bandar yang kita cintai
Awan awan berarak melepasi perbukitan
Membawa kegelapan dari atas sana) 

But if you close your eyes,
Does it almost feel like
Nothing changed at all?
And if you close your eyes,
Does it almost feel like
You've been here before?
How am I gonna be an optimist about this?
How am I gonna be an optimist about this?
(Tapi jika kau pejamkan matamu,
Adakah ia terasa seperti
Tiada apa telah berubah langsung?
Dan jika kau pejamkan matamu
Adakah ia terasa seperti
Kau pernah melaluinya sebelum ini?
Bagaimanakah akanku berfikiran optimis mengenai perkara ini?
Bagaimanakah akanku berfikiran optimis mengenai perkara ini?)

Oh where do we begin?
The rubble or our sins?
Oh where do we begin?
The rubble or our sins?
(Oh, dimanakah harus kita bermula?
Di serpihan-serpihan dosa kita?
Oh dimanakah harus kita bermula?
Di serpihan dosa-dosa kita?)

And the walls kept tumbling down
In the city that we love
Great clouds roll over the hills
Bringing darkness from above
(Dan dinding-dinding itu berterusan runtuh
Dalam bandar yang kita cintai
Awan awan berarak melepasi perbukitan
Membawa kegelapan dari atas sana) 

But if you close your eyes,
Does it almost feel like
Nothing changed at all?
And if you close your eyes,
Does it almost feel like
You've been here before?
How am I gonna be an optimist about this?
How am I gonna be an optimist about this?
(Tapi jika kau pejamkan matamu,
Adakah ia terasa seperti
Tiada apa telah berubah langsung?
Dan jika kau pejamkan matamu
Adakah ia terasa seperti
Kau pernah melaluinya sebelum ini?
Bagaimanakah akanku berfikiran optimis mengenai perkara ini?
Bagaimanakah akanku berfikiran optimis mengenai perkara ini?)

If you close your eyes, does it almost feel like nothing changed at all?
(Jika kau pejamkan matamu, adakah ia terasa seperti tiada apa telah berubah langsung?)

Maksud tersirat:

Well memandangkan Fifi sendiri pon kurang paham ape yang Fifi dah tulis kat atas tu, meh Fifi terangkan secara simplenya maksud lagu tu. Sebenarnya lagu tu mengambil tema kejatuhan Pompeii. Well Pompeii tu ape? Sebuah kota kat Itali. Well, kalau korang nak tau lebih lanjut, rujuk artikel ni:


Agak ngeri la jugak mendengar kisah tu!

Anyway, lagu ni bukan pasal ngeri but pasal bende lain. Ini pasal ape yang tersirat di belakang kejadian tu: Kita bizi sangat dengan hidup sampai tak sedar perkara buruk yang sedang berlaku disekeliling kita.

Begitula kejadian yang berlaku kat masyarakat Pompeii tu. Diorang bizi sangat having fun sampai lupa batas. In the end, dapatla bala. The same goes for kehidupan, kalau abaikan bende disekeliling, for sure akan ada akibat buruknya.


2 comments:

  1. Mellya pun suka lagu ni :) Memang maksud lagu ni kalau difikirkan balik, banyak pengajaran tersirat ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la kan? tapi Fifi lebih minat wif lagu things we lost in the fire diorang :D

      Delete