Saturday, April 26, 2014

Makna Lagu: All of Me by John Legend


Today, Fifi terjemahkan lagu ni pulak..sebab walaupun video dia mmm sikittttttttt, Fifi actually suka lagu ni sangat-sangat.
cair hati, you know ;)

Anyway, here we go!

Lirik:

What would I do without your smart mouth
Drawing me in, and you kicking me out
Got my head spinning, no kidding, I can’t pin you down
What’s going on in that beautiful mind
I’m on your magical mystery ride
And I’m so dizzy, don’t know what hit me, but I’ll be alright
(Apa yang kan kulakukan tanpa mulut cerdikmu
Menarikku masuk, dan menghalauku keluar
Membuatkan kepalaku berpusing, tak dapatku memahamimu
Apakah yang sedang berputar dalam fikiranmu
Ku sedang menaiki kenderaan misterimu
Dan kuberasa pening, tidak mengetahui apa yang menghentamku, tapi aku akan baik-baik saja)

My head’s under water
But I’m breathing fine
You’re crazy and I’m out of my mind
(Kepalaku dalam air
Tapi aku bernafas dengan lancar saja
Kau gila dan aku sudah hilang akal)

'Cause all of me
Loves all of you
Love your curves and all your edges
All your perfect imperfections
Give your all to me
I’ll give my all to you
You’re my end and my beginning
Even when I lose I’m winning
'Cause I give you all, all of me
And you give me all, all of you
(Kerana sepenuh diriku
Mencintai sepenuh dirimu
Kumencintai semua lengkung dan lengkuk tubuhmu
Kumencintai semua ketidaksempurnaanmu yang sempurna
Berikan seluruh dirimu kepadaku
Akanku berikan seluruh diriku kepadamu
Kaulah penamatku dan permulaanku
Walaupun ku kalah, ku tetap menang
Kerana kuberikanmu semua kepadamu, seluruh diriku
Dan kauberikanmu semua kepadaku, seluruh dirimu)

How many times do I have to tell you
Even when you’re crying you’re beautiful too
The world is beating you down, I’m around through every move
You’re my downfall, you’re my muse
My worst distraction, my rhythm and blues
I can’t stop singing, it’s ringing, in my head for you
(Berapa kali harusku nyatakan padamu
Walaupun dalam menangis, kau tetap cantik
Dunia membuatkanmu lemah, ku tetap disisimu menerusi setiap langkah
Kaulah kejatuhanku, kaulah pemberi inspirasiku
Gangguan terhebatku, ritma dan bluesku
Ku tak boleh berhenti menyanyi, ianya terngiang-ngiang di dalam kepalaku untukmu)

My head’s under water
But I’m breathing fine
You’re crazy and I’m out of my mind
(Kepalaku dalam air
Tapi aku bernafas dengan lancar saja
Kau gila dan aku sudah hilang akal)

'Cause all of me
Loves all of you
Love your curves and all your edges
All your perfect imperfections
Give your all to me
I’ll give my all to you
You’re my end and my beginning
Even when I lose I’m winning
'Cause I give you all of me
And you give me all, all of you
Give me all of you
(Kerana sepenuh diriku
Mencintai sepenuh dirimu
Kumencintai semua lengkung dan lengkuk tubuhmu
Kumencintai semua ketidaksempurnaanmu yang sempurna
Berikan seluruh dirimu kepadaku
Akanku berikan seluruh diriku kepadamu
Kaulah penamatku dan permulaanku
Walaupun ku kalah, ku tetap menang
Kerana kuberikanmu semua kepadamu, seluruh diriku
Dan kauberikanmu semua kepadaku, seluruh dirimu
Kuberikan seluruh diriku kepadamu)

Cards on the table, we’re both showing hearts
Risking it all, though it’s hard
(Kad-kad semua diatas meja, kita berdua masing-masing menunjukkan (kad) hati
Merisikokan semuanya, walaupun ia sukar)

'Cause all of me
Loves all of you
Love your curves and all your edges
All your perfect imperfections
Give your all to me
I’ll give my all to you
You’re my end and my beginning
Even when I lose I’m winning
'Cause I give you all of me
And you give me all of you
(Kerana sepenuh diriku
Mencintai sepenuh dirimu
Kumencintai semua lengkung dan lengkuk tubuhmu
Kumencintai semua ketidaksempurnaanmu yang sempurna
Berikan seluruh dirimu kepadaku
Akanku berikan seluruh diriku kepadamu
Kaulah penamatku dan permulaanku
Walaupun ku kalah, ku tetap menang
Kerana kuberikanmu semua kepadamu, seluruh diriku
Dan kauberikanmu semua kepadaku, seluruh dirimu)

I give you all, all of me
And you give me all, all of you
(Kuberikanmu semua kepadamu, seluruh diriku
Dan kauberikanmu semua kepadaku, seluruh dirimu)

Maksud Tersirat:

Lagu ni actually lagu John Legend for tunang dia (waktu tu - macam beberapa tahun yang lepas)

Rangkap Pertama: Lelaki tu suka sangat dengan pompuan tu sebab dia bijak berbicara. Walaupun pompuan tu kadang-kadang memeningkan kepala dia, tapi dia sanggup hadapi segalanya sebab dia sayang dengan pompuan tu.

Rangkap kedua: Perasaan cinta tu terasa sukar tetapi membuatkan dia bahagia gak.

Rangkap ketiga: Dia rasa bahagia sebab pompuan tu mencintai dia sepenuh jiwa dan dia pun sama. Dia mencintai pompuan tu tak kira rupa, gemuk or kurus, cantik or not, dia tetap rasa pompuan tu perfect. (Isteri John Legend tu bukan cantik sangat pon in real life... :) ) Walaupun diorang kadang-kadang tak beberapa nak okay, diorang tetap bahagia. Dia tak sanggup hidup tanpa pompuan tu. (You’re my end and my beginning)

Rangkap keempat: Dia disisi pompuan tu semasa susah dan senang. Bla bla bla (baca lirik :D)

Rangkap ketujuh: (Ni semasa nak kawen) Diorang masing-masing mempertaruhkan hati diorang for each other. Maksudnya, diorang sanggup amik risiko (perkahwinan kan sekali seumo hidup hehe) walaupun mungkin hati diorang akan terluka kalau ianya satu kesilapan. Kad-kad yang dinyatakan tu kad poker, something usual in the West :)

8 comments:

  1. Salam fyfy. Boleh x bagi makna lagu i love the way you lie? Yang part 2. Lagu rihanna feat eminem. Kalau xkeberatan. Tq. :)

    ReplyDelete
  2. Replies
    1. http://sweetmissfifi.blogspot.com/2014/06/makna-lagu-love-way-you-lie-part-ii.html

      Delete
  3. Replies
    1. sorry hun, bahasa sy mmg camtu je.. haha tak boleh nak perbaiki lagi dah

      Delete
  4. thanks buat lirik lagunya,, :-)

    http://goo.gl/lYs12v

    ReplyDelete