Friday, July 26, 2013

Singkatan-Singkatan dan Slang English Yang Korang Patut Tahu!



Anyway, rasa rajin je nak hapdate pasal bende ni harini although my uterus is collapsing ni -___-

Korang belek-belek la kat bawah ni, mana tau terjumpa bende yang korang dari dulu tak beberapa nak paham.. (sesetengah tu bunyi dia memang kasar sikit, so maafkan Fifi la yer sebab takde cara lain nak terang selain menyatakan kebenaran :))




  • ASAP: as soon as possible (secepat mungkin)
  • TTYL: talk to you later (nanti la kita sambung perbualan ni)
  • WBU: what about you (awak pulak macam mana?)
  • WHAT'S UP / WASSUP: (awak tengah buat apa (ni bila hari-hari jumpa) / apa khabar terbaru awak? (ni khas untuk kes lama tak jumpa))
  • HOW ARE YOU DOING / HOW'S YA DOING: (Semua okay ke? (kerja, kesihatan, etc. yang berkaitan dengan hidup awak))
  • JEEZ / GEEZ: (Singkatan untuk perkataan Jesus, yang Islam tu jangan guna sebarangan k!)
  • IKR: I know right? (Kan?)
  • TBH: to be honest (sejujurnaya...)
  • IDK: I don't know (Saya tak tahu)

  • I CROSS MY HEART AND HOPE TO DIE: (aku lebih rela mati daripada memungkiri janjiku padamu) (yang Islam jangan guna sebab bersangkut-paut dengan amalan orang Kristian)
  • PROS: (kebaikan)
  • CONS: (keburukan)
  •  ALL-NIGHTER: (berjaga sepanjang malam)
  • BBL / BRB: be back later / be right back (kejap lagi saya kembali)
  • BF: boyfriend / bestfriend (teman lelaki / kawan baik)
  • BFF: best friend forever (kawan baik selamanya)
  • BTW: by the way (lagipun / selain itu / dan)

  • HIGH: (khayal sebab dadah)
  • FAQ: frequently asked question list (soalan-soalan yang selalu ditanya)
  • FYI: for your information (untuk pengetahuan awak)
  • IMO: in my opinion (pada pandangan saya)
  • JK: just kidding (bergurau je)
  • L8R: later ((jumpa lagi) nanti)
  • LMAO / LMFAO: laughing my ass off / laughing my fucking ass off (ketawa sepuas-puasnya sebab sesuatu tu lucu sangat)
  • ILY: I love you (saya cintakan awak / saya sayangkan awak)
  • HEA: happy ever after (bahagia selama-lamnya)
  • OTP: one true pairing (pasangan yang benar-benar serasi/sepadan)
  • LOL: laughing out loud (ketawa dengan kuatnya)
  • NM: never mind (lupakan je apa yang saya baru nyatakan)
  • NP: no problem (takde masalah)
  • PDA: public display of affection (menunjukkan kemesraan antara sepasang kekasih/ suami isteri di tempat awam)
  • POV: point of view (sudut pandangan)
  • ROFLR / ROTFL: rolling on floor laughing / rolling on the floor laughing (ketawa bergolek-golek atas lantai (maksud dia ketawa sungguh-sungguh la tu)
  • THX: thanks
  • TY: thank you
  • TYVM: thank you very much (terima kasih sangat-sangat)
  • WTF: what the fuck (apa? (kasar sikit la bunyi 'apa' tu)
  • GFY: good for you / go fuck yourself (baik untukmu / pergi mampus la) *sori la bahasa kasar sikit*

  • OMG: oh my God (oh Tuhanku)
  • PLZ: please (tolongla)
  • STFU: shut the fuck up (senyap la! (ni kategori teguran yang kasar))
  • w/e: whatever (ape-ape je la)
  • w/o: without (tanpa)
  • 2moz: tomorrow (esok)

1 comment: