Monday, July 8, 2013

Makna Lagu: Heart Attack by Demi Lovato

So lagu ni tengah feymes sekarang ni. Korang nyanyi je, tapi korang tau ke maksud dia??? Anyway, tak kisah la korang tau ke tak, Fifi nak explain jugak maksud dia! :D



Lirik dan translate (almost as teruk as Google Translate, tapi tak la seteruk Google Translate :D)

Putting my defenses up
Cause I don't wanna fall in love
If I ever did that, I think I'd have a heart attack
(Mengeluarkan perisai diriku
Kerana aku tak ingin jatuh cinta
Jika kulakukan perkara itu, kurasa ku akan mengalami serangan jantung)

Never put my love out on the line
Never said yes to the right guy
Never had trouble getting what I want
But when it comes to you I'm never good enough
(Tidak pernah kuletakkan cintaku di zon bahaya
Tidak pernah kunyatakan cinta pada lelaki yang selayaknya
Tidak pernah mempunyai masalah mendapatkan pa yang kumahukan
Tapi bila soal dirimu, diriku tidak pernah sempurna)

When I don't care
I can play him like a Ken doll
Won't wash my hair
Then make him bounce like a basketball
(Apabila diriku tidak kisah
Dapatku permainkan dirinya seperti patung Ken (yang couple dengan Barbie tu :D)
Tidakku cuci rambutku
Dan kulempar dirinya seperti bola jaring)

But you make me wanna act like a girl
Paint my nails and wear high heels
Yes you, make me so nervous that I just can't hold your hand
(Tapi dirimu membuatkanku seperti ingin menjadi seorang wanita (yang ayu gitu!)
Mengecat kukuku dan memakai kasut tumit tinggi
Ya, kau, yang membuatkanku gelisah kerana ku tak boleh memegang tanganmu)

You make me glow
But I cover up, won't let it show
(Kau membuatkanku bersinar
Tapi kusembunyikannya, takkan menunjukkannya)

So I'm putting my defenses up
Cause I don't wanna fall in love
If I ever did that, I think I'd have a heart attack
I think I'd have a heart attack
I think I'd have a heart attack
(Maka kuletakkan pertahananku dihadapanku
Kerana aku tidak ingin jatuh cinta
Jika kulakukan perkara itu, kurasa ku akan mengalami serangan jantung
Kurasa diriku akan mengalami serangan jantung
Kurasa diriku akan mengalami serangan jantung)

Never break a sweat for the other guys
When you come around I get paralyzed
And every time I try to be myself
It comes out wrong like a cry for help
(Tak pernah ku bersusah payah untuk seorang lelaki
Bila kau mendekatiku ku tak dapat bergerak
Dan setiap kali kucuba untuk menjadi diriku
Ianya menjadi berserabut seperti)

It's just not fair
Brings more trouble than it all is worth
I gasp for air
It feels so good, but you know it hurts
(Ianya tidak adil
Membawa lebih banyak masalah daripada kegunaannya
Aku menghela nafas bagi mendapatkan udara
Ianya terasa bagus tapi kautahu ianya menyakitkan)

But you make me wanna act like a girl
Paint my nails and wear perfume
For you, make me so nervous that I just can't hold your hand
(Tapi kau membuatkanku ingin menjadi seorang wanita
Mengecat kukuku dan memakai parfume
Kerana dirimu membuatkanku gelisah kerana ku tak dapat memegang tanganmu)


You make me glow
But I cover up, won't let it show
(Kau membuatkanku bersinar
Tapi kusembunyikannya, takkan menunjukkannya)

So I'm putting my defenses up
Cause I don't wanna fall in love
If I ever did that, I think I'd have a heart attack
I think I'd have a heart attack
I think I'd have a heart attack
(Maka kuletakkan pertahananku dihadapanku
Kerana aku tidak ingin jatuh cinta
Jika kulakukan perkara itu, kurasa ku akan mengalami serangan jantung
Kurasa diriku akan mengalami serangan jantung
Kurasa diriku akan mengalami serangan jantung)

The feelings got lost in my lungs
They're burning, I'd rather be numb
And there's no one else to blame
So scared I'll take off and run
I'm flying too close to the sun
And I'll burst into flames
(Perasaanku terbenam/tenggelam dalam peparuku
Peparuku sedang terbakar, aku lebih rela berasa kaku
Dan tiada yang lain perlu disalahkan
Aku sangat takut sehinggakan ku akan cabut lari
Ku terbang terlalu dekat dengan matahari
Dan aku akan terbakar)


You make me glow
But I cover up, won't let it show
So I'm putting my defenses up
Cause I don't wanna fall in love
If I ever did that, I think I'd have a heart attack
I think I'd have a heart attack
Heart attack
I think I'd have a heart attack - tack
Oh I think I'd have a heart attack
I think I'd have a heart attack
(Kau membuatkanku bersinar
Tapi ku akan sembunyikannya takkan menunjukkannnya
Maka kuletakkan pertahananku
Kerana ku tak ingin jatuh cinta
Jika kujatuh cinta, kurasa ku akan mengalami serangan jantung
Kurasa ku akan mengalami serangan jantung
Serangan jantung
Kurasa ku akan mengalami serangan jantung - "tack"
Oh Kurasa ku akan mengalami serangan jantung
Kurasa ku akan mengalami serangan jantung)

Maksud lagu dari perspektif Fifi:

Kalau korang dok perhati lirik lagu tu, memang jelas (tanpa perlu bersuluh dengan lampu picit) yang lirik tu agak over.
Well sebenarnya lagu tu dok jelaskan pasal sorang pompuan yang memang dok banyak peminat and playgirl.
Semua yang dia nak dia dapat. So dia suka la dok permainkan orang lelaki yang malang sungguh dok berminat dengan dia.
So finally dia jumpa sorang laki yang dia betul-betul suka. Kalau sebelum ni dia tak kisah sangat pasal penampilan, well for lelaki tu dia sanggup nak dok berubah just nak tarik perhatian whatsoever.
Lepastu lagi dia memang dok nervous sangat dengan laki tu walaupun dia dok konfiden selama ni. Sebab tu la dia takut! And pasal heart attack tu, actually tu dia maksudkan kalau perkara tu dok jadi serius, dia takut dia tak boleh nak handle lagi dah emosi tu, yang akan membawa kepada break down.

p/s: entry ber'rainbow' lagi! Fifi suke!

No comments:

Post a Comment