Monday, July 15, 2013

Makna Lagu: Dark Paradise by LANA DEL REY


Lirik dan Terjemahannya

All my friends tell me I should move on
I'm lying in the ocean, singing your song
Ahhh, that's how you sang it
Loving you forever, can't be wrong
Even though you're not here, won't move on
Ahhh, that's how we played it
(Semua kawanku mengatakan bahawa kuharus teruskan hidup
Ku terbaring dalam lautan, menayanyikan lagumu
Ahh, begitulah caramu menyanyikannya dulu
Mencintaimu selamanya, tidak mungkin merupakan sesuatu yang salah
Walaupun kau tiada disisi, ku takkan teruskan hidupku
Ahh, begitulah keadaan kita)


And there's no remedy for memory your face is
Like a melody, it won't leave my head
Your soul is haunting me and telling me
That everything is fine
But I wish I was dead
(Dan tiada penawar bagi kenangan kerna mukamu
Seperti sebuah melodi, ianya melekat dikepalaku
Jiwamu menghantuiku dan menyatakan kepadaku
Bahawa semuanya baik-baik sahaja
Tapi kuharap kutelah mati)

Every time I close my eyes
It's like a dark paradise
No one compares to you
I'm scared that you won't be waiting on the other side
Every time I close my eyes
It's like a dark paradise
No one compares to you
I'm scared that you won't be waiting on the other side
(Setiap kali kututup mataku
Ianya seperti sebuah syurga yang gelap
Tiada siapa setanding denganmu
Kutakut kau tidak akan menungguku di sebelah sana)
(Setiap kali kututup mataku
Ianya seperti sebuah syurga yang gelap
Tiada siapa setanding denganmu
Kutakut kau tidak akan menungguku di sebelah sana)

All my friends ask me why I stay strong
Tell 'em when you find true love it lives on
Ahhh, that's why I stay here
(Semua kawanku bertanya mengapakah aku kekal teguh
Kuberitahu mereka bahawa bila kita menemui cinta sejati, cinta itu kekal hidup (tak mati/hilang)
Ahh, sebab itulah aku masih disini)


And there's no remedy for memory your face is
Like a melody, it won't leave my head
Your soul is haunting me and telling me
That everything is fine
But I wish I was dead
(Dan tiada penawar bagi kenangan kerna mukamu
Seperti sebuah melodi, ianya melekat dikepalaku
Jiwamu menghantuiku dan menyatakan kepadaku
Bahawa semuanya baik-baik sahaja
Tapi kuharap kutelah mati)

Every time I close my eyes
It's like a dark paradise
No one compares to you
I'm scared that you won't be waiting on the other side
Every time I close my eyes
It's like a dark paradise
No one compares to you
(Setiap kali kututup mataku
Ianya seperti sebuah syurga yang gelap
Tiada siapa setanding denganmu
Kutakut kau tidak akan menungguku di sebelah sana)
(Setiap kali kututup mataku
Ianya seperti sebuah syurga yang gelap
Tiada siapa setanding denganmu)

But there's no you, except in my dreams tonight,
Oh oh oh, ha ha ha
I don't wanna wake up from this tonight
Oh oh oh oh, ha ha ha ha
I don't wanna wake up from this tonight
(Tapi dirimu tiada, kecuali didalam mimpi-mimpiku
Oh oh oh, ha ha ha
Ku tak ingin terjaga daripada mimpiku malam ini
Oh oh oh oh, ha ha ha ha
Ku tak ingin terjaga daripada mimpiku malam ini)

There's no relief, I see you in my sleep
And everybody's rushing me, but I can feel you touching me
There's no release, I feel you in my dreams
Telling me I'm fine
(Tiada apa dapat menenangkan jiwaku, kulihat dirimu dalam tidurku
Dan semua cuba menyedarkanku, tapi kudapat rasakan kau menyenuhku
Tiada yang dapat melepaskan bebanan itu, kudapat rasakan kau didalam mimpi-mimpiku
Memberitahuku bahawa aku baik-baik saja)

Every time I close my eyes
It's like a dark paradise
No one compares to you
I'm scared that you won't be waiting on the other side
Every time I close my eyes
It's like a dark paradise
No one compares to you
(Setiap kali kututup mataku
Ianya seperti sebuah syurga yang gelap
Tiada siapa setanding denganmu
Kutakut kau tidak akan menungguku di sebelah sana)
(Setiap kali kututup mataku
Ianya seperti sebuah syurga yang gelap
Tiada siapa setanding denganmu)

But there's no you, except in my dreams tonight,
Oh oh oh oh, ha ha ha ha
I don't wanna wake up from this tonight
Oh oh oh oh, ha ha ha ha
I don't wanna wake up from this tonight
(Tapi dirimu tiada, kecuali didalam mimpi-mimpiku
Oh oh oh, ha ha ha
Ku tak ingin terjaga daripada mimpiku malam ini
Oh oh oh oh, ha ha ha ha
Ku tak ingin terjaga daripada mimpiku malam ini)

Makna lagu From MY Perspective:

So lagu ni pasal sorang pompuan ni yang kehilangan orang yang dia sayang (well Fifi tak sure pulak yang orang tu dah mati or masih hidup or tak wujud). So sebab time dia dok tenggelam dalam mimpi/khayalan dia je dia boleh jumpa orang tu, so dia lebih suka hanyut dalam mimpi-mimpi and khayalan dia. Why? Sebab dia rasa lelaki tu la cinta sejati dia. Tapi walaupun dia selesa dengan mimpi-mimpi tu sume, dia takut gak yang sume tu hanyalah bayangan dia je and lelaki tu takkan tunggu dia kat syurga nanti (syurga tu lah yang dia dok panggil "the other side")..


p/s: nak request lagu yang korang minat? Just leave your message and nanti Fifi tolong try translatekan for korang :) *cewah macam la terer sangat :D*


No comments:

Post a Comment