Monday, July 15, 2013

6th Day of Ramadan : Bila Allah SWT Bagi Miracle!


*perasan tak yang kat atas tu ada gambar mosque? Cantik kan?*

Anyway, straight to the topik je la kan.

Hari ni Fifi bertuah sangat sebab Allah SWT sudi nak tunjukkan apa itu miracle kat Fifi.


What is it?


Well ingat tak cerita Fifi semalam? Ala, pasal my cat tu. Kalau belum baca, korang sudi-sudilah jenguk entry semalam tu ek untuk kasi faham sikit apa yang Fifi nak dok rapu seterusnya.


Anyway, pagi tadi at four mom kejutkan Fifi, ajak bersahur.

At first Fifi memang ada azam nak bangun (walaupun memang selalunya Fifi ni takde motivasi nak bangun!) tapi azam tu automatik mati when mom mentioned pasal my cat Kunin.


She said semalam Kunin kan dying, and dia stay kat luar rumah je, sorang-sorang.

Tapi at midnight, kucing-kucing jiran dok attack dia.

Mom keluar rumah pergi cek, tapi takda jumpa si Kunin tu pulak.


Mom said, maybe dia dah dok takda lagi dah sebab even petang semalam keadaan dia dah nazak gitu.

Selera Fifi untuk sahur terus je kosong.

*nak berair gak air mata kenangkan si Kunin tu*

So hari tu Fifi tak sahur.

Most of the time Fifi soakan agar dia berada kat tempat yang baik-baik je.
Taknak lah dia dok terseksa kat mana-mana.


So Fifi pergi teruskan rutin harian Fifi and pergi mandi.
My two other cats, Kony and Kecik dok tunggu dah depan pintu bilik mandi, nak mintak makanan for memenuhkan perut diorang.
Fifi rasa sedih je sebab selalunya si Kunin join sekali, tapi hari ni dia takda.

*cue air mata*

So Fifi pergila mandi and diorang tunggu je depan pintu bilik mandi tu.


Tapi once Fifi selesai mandi, Fifi memang terkejut sungguh tengok si Kunin dok ada sama depan pintu bilik mandi tu!

*nangis lagi*

Fifi memang terkejut sangat-sangat. At first Fifi tak percaya dengan mata Fifi, macam hallucinating pulak tengok dia tercanguk kat situ.

Slowly Fifi pergi sentuh badan dia, and dia winced sikit. Darah kat kepala dia dah kering.
Syukur sesangat kat Allah SWT, sebab walaupun dia cedera tahap bleeding semalam, harini dia boleh lagi berjalan (although tak lacar sangat) and meow kat Fifi.

Mom yang tengok pun said it's a miracle.

Sebab all of us expected to see him dead

Memang hebat kuasa Allah.

So time berbuka tadi, mom, abang and Fifi dok awal-awal kunci si Kunin in the house sebab takut dia dok terlepas and kena langgar lagi.

p/s: Fifi harap si Kunin bertambah baik la nanti, harap korang doakan yang sama for him okay?

He's my son!

2 comments:

  1. syukur la kuni terselamat.... ada mitos Kucing ni bila dia menderita, dia takkan tunjuk pada tuan dia..... ada cite yang kucing sy mmg nazak dan menghilangkan diri...kucing2 lain meow menangis jer....

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul ke? no wonder la kucing Fifi most of the time dok nyorok je kalau diorang got hurt..my cats tak kisah sangat kalau ada member yang cedera or what sampai la sebulan cenggitu..after that baru la diorang nak dok mencari kucing mana yang missing :3

      Delete