Monday, July 22, 2013

13th Day of Ramadan: Jadi Chef Kejap!



Cewah, tajuk bukan main lagi..

Actually hari ni Fifi decided nak rajin sikit kedapur (sebab mom cakap, anak dara yang tak pandai masak takde yang nak :D)


Anyway, Fifi memang ngaku yang kalau bab memasak ni even adik Fifi yang Form 4 tu pon lagi pandai memasak dari Fifi, and dia lelaki!

So hari ni terover excited sikit nak prepare juadah berbuka so Fifi cadang nak masak..but then Fifi tukar fikiran sebab kaau Fifi yang masak, sure sume tak nak makan sebab sure tak sedap. Well even Fifi sendiri pon takde selera kalau Fifi yang masak.

Jadi bagi menggantikan angan-angan tu, Fifi buat kuih muih je :)

So kuih ape?

Firstly Incik Karipap Kari Ayam. Sedappppp!
(Bahan-bahan: tepung gandum, majerin, kari, kentang, ayam, daun sup, kacang panjang)

Next Incik Kuih Bakul (well if kat area Sarawak yang lain nama dia lain sikit, tapi kat area tempat tinggal Fifi it's called Kuih Bakul je because it looks like a bakul :D)
(Bahan-bahan: tepung beras, tepung kanji, santan, gula apong, gula pasir, and daun pisang :D)

After that Fifi buatkan Pulut Berinti. Sedap!
(Bahan-bahan: nasi pulut, some kelapa diparut, some kunyit, some rempah)

Okay, tu jer sebenarnya yang Fifi dok prpare for berbuka :)



No comments:

Post a Comment