Friday, July 19, 2013

10th Day of Ramadan : Rindulah Pulak!


So hari ni puasa macam biasa...
Well sampai pukul 3 petang tu memang biasa je,
tapi lepas pukul 3 petang sume jadik luar biasa.


Bukan luar biasa ape, tapi luar biasa penatnya!

Sebab harini kitorang ada buat satu majlis..

Majlis ape?

Majlis berbuka puasa..slash kenduri tahlil for my beloved dad...

Tu la tajuk tu Rindulah Pulak!

We lost our dad five Ramadans ago, on the 10th of Ramadan so here I am remembering everything like it's something that just happened yesterday.
Moga roh beliau dicucuri rahmat Allah SWT.

Anyway, berbalik to cerita penat yang luar biasa tadi..

Hari ni memang penat gila!

Firstly, mom and her assistants masakkan stuff for the majlis..
Fifi tak tolong langsung sebab.....entahla...

So tugas Fifi started when time nak mengangkut makanan tu from downstairs to upstairs.

Sebab tetamu dok makan kat tingkat atas.

Ya Allah, memang terasa sangat la puasa, lapar tak la teruk sangat tapi haus tu tak terkata susahnya.

My two brothers ada kat rumah my nenek so diorang tak leh tolong, so mostly Fifi yang dok ulang-alik angkut sume makanan tu.

Lepas tu mom's other assistant tolong hidangkan.

(well untuk pengetahuan korang, kitorang hidangkan makanan ikut seprah, satu seprah tu ada empat orang. Since majlis kecik je kitorang prepared kan 20 seprah je. Satu seprah tu ada empat orang and tiap seprah tu satu tempat. Ala-ala makan bertalam gitu, minus talam dia.

So...Setiap seprah tu ada 8 hidangan..korang kirala sendiri jumlah nak kena angkut from tingkat bawah.

However, memang syukur sangat sebab tetamu yang datang dok berselera je menghadap makanan tu.

So in the end, penat tapi happy :)

p/s: Lauk for majlis today is: Ikan Masak Tiga Rasa, Kari Ayam, Dadih as Dessert, Sayur Kacang  Goreng Sambal, Kurma, Kek Lapis and Orange Juice :) 

2 comments:

  1. Al-fatihah untuk arwah..samalah zara bila tiba ramadhan dn syawal ingat kt arwah abah..tpi hri2len pun ingatla jgk ..cuma terasa di waktu2 yg mcm ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Fifi pon sama gak..macam extra sedih je when org lain happy gitu with their perfect family :c

      Delete