Monday, June 24, 2013

Makna Lagu: Welcome to My Life by Simple Plan

Now it's time untuk bincang pasal makna sebuah lagu lagi yang Fifi agak minat, Welcome to My Life oleh Simple Plan.



Lyrics:

Do you ever feel like breaking down? 
Do you ever feel out of place?
Like somehow you just don't belong 
And no one understands you

(Pernahkah kau berasa seperti hendak jatuh berderai?
Pernahakah kau berasa seperti berada di tempat yang tak sepatutnya?
Seperti dirimu bagaikan tidak sepatutnya ada disitu
Dan tiada siapa memahamimu)

Do you ever want to run away?
Do you lock yourself in your room? 
With the radio on turned up so loud 
That no one hears you screaming 

(Adakah kau pernah berasa ingin melarikan diri?
Adakah kaukunci dirimu di dalam bilikmu?
Dengan radio dipasang dengan nyaringnya
Dan tiada siapa mendengar jeritanmu)

No you don't know what its like 
When nothing feels alright 
You don't know what its like to be like me 
To be hurt, to feel lost 
To be left out in the dark 
To be kicked when you're down 
To feel like you've been pushed around 
To be on the edge of breaking down 
And no one there to save you 
No you don't know what its like 
Welcome to my life 

(Tidak, kau tidak tahu bagaimana rasanya
Bila tiada apa yang terasa okay
Kau tidak tahu bagaiman rasanya menjadi diriku
Rasa disakiti, rasa thanyut
Rasa dibiarkan di dalam kegelapan
Rasa disepak bila sudah jatuh
Rasa apabila kau telah ditolak kesana kemari
Rasa apabila kau hampir jatuh berderai
Dan tiada siapa disisi untuk menyelamatkanmu
Tidak, kau tidak tahu bagaimana rasanya
Selamat datang kedalam hidupku)

Do you want to be somebody else?
Are you sick of feeling so left out?
Are you desperate to find something more 
Before your life is over 

(Adakah kau ingin menjadi orang lain?
Adakah kau pwnat berasa seperti tidak diperlukan?
Adakah kau terdesak untuk menemui sesuatu yang lain
Sebelum hidupmu berakhir)


Are you stuck inside a world you hate?
Are you sick of everyone around?
With the big fake smiles and stupid lies 
But deep inside you're bleeding

(Adakah kau terperangkap dalam dunia yang kaubenci?
Adakah kau bosan dengan orang disekelilingmu?
Dengan senyuman-senyuman palsu dan penipuan-penipuan bodoh
Tapi jauh didalam, kau tengah berdarah)

No you don't know what its like 
When nothing feels alright 
You don't know what its like to be like me 
To be hurt 
To feel lost 
To be left out in the dark 
To be kicked when you're down 
To feel like you've been pushed around 
To be on the edge of breaking down 
And no one there to save you 
No you don't know what its like 
Welcome to my life

(Tidak, kau tidak tahu bagaimana rasanya
Bila tiada apa yang terasa okay
Kau tidak tahu bagaiman rasanya menjadi diriku
Rasa disakiti, rasa hanyut
Rasa dibiarkan di dalam kegelapan
Rasa disepak bila sudah jatuh
Rasa apabila kau telah ditolak kesana kemari
Rasa apabila kau hampir jatuh berderai
Dan tiada siapa disisi untuk menyelamatkanmu
Tidak, kau tidak tahu bagaimana rasanya
Selamat datang kedalam hidupku)

No one ever lied straight to your face 
And no one ever stabbed you in the back 
You might think I'm happy 
But I'm not gonna be okay 
Everybody always gave you what you wanted 
You never had to work it was always there 
You don't know what its like 
What its like

(Tiada siapa pernah menipumu secara terang-terangan
Dan tiada siapa pernah mengkhianatimu di belakangmu
Kau mungkin fikir kubahagia
Tapi aku tidak akan pernah akan menjadi okay
Semua orang selalu memberikanmu apa yang kaumahukan
Kau tidak pernah perlu berusah untuk mendapatkanny kerana ia selalu ada untukmu
Kau tidak tahu bagaimana rasanya
Bagaimana rasanya)

To be hurt
To feel lost
To be left out in the dark 
To be kicked when you're down 
To feel like you've been pushed around 
To be on the edge of breaking down
And no one there to save you 
No you don't know what its like 
What its like

(Rasa disakiti
Rasa hanyut
Rasa ditinggalkan dalam kegelapan
Rasa disepak apabila telah jatuh
Rasa ditolak kesana sini
Rasa hampir jatuh berderai
Dan tiada siapa disisi untuk menyelamatkanmu
Tidak, kau tidak tahu bagaimana rasanya
Bagaimana rasanya)

To be hurt
To feel lost
To be left out in the dark 
To be kicked when you're down 
To feel like you've been pushed around 
To be on the edge of breaking down
And no one's there to save you 
No you don't know what its like
Welcome to my life
Welcome to my life
Welcome to my life

(Rasa disakiti
Rasa hanyut
Rasa ditinggalkan dalam kegelapan
Rasa disepak apabila telah jatuh
Rasa ditolak kesana sini
Rasa hampir jatuh berderai
Dan tiada siapa disisi untuk menyelamatkanmu
Tidak, kau tidak tahu bagaimana rasanya
Selamat datang kedalam hidupku
Selamat datang kedalam hidupku
Selamat datang kedalam hidupku)

Makna Lagu
Fifi bukan nak jadi dramatik or what, tapi lagu ni memang perfect je kalau nak dijadikan biografi hidup Fifi. Well the lagu tu described pasal sorang individu yang memang dok mengalami banyak problems dalam hidup dia namun dia tak leh nak kongsikan problems dia dengan orang since orang memang tak pernah nak paham. Dan yang lagi teruknya, dia takda sesape yang dia boleh rujuk for masalah dia tu. No family, friends whatsoever. In the end, masalah tu dia pendam je. 

2 comments:

  1. You'll be fine and awesome. It's all about time :)
    Cz I've been there done that. :)
    I bet this is what most of the teenagers face up, but well, we're just growing up dear. No worries the "u'll be allright" is ain't bullshit. :)

    ReplyDelete
  2. thanks for the heads up hun..yeah, I am at the lowest point of my life and it's kinda depressing but I guess I gotta have faith in what Allah has in store for me :)

    ReplyDelete