Wednesday, May 8, 2013

Susunan Sijil / Dokumen Temuduga




So kalau korang nak gi mana mana temuduga, ikut je susunan kat bawah inshaallah boleh diterima (Fifi gune susunan ni gak untuk dapatkan keje dulu, alhamdulillah dapat)

So nak kongsi sini sikit untuk korang k :)


 Kad Pengenalan

· Sijil Kelahiran

· Sijil Kewarganegaraan (jika berkaitan)

· Sijil Berhenti Sekolah

· Sijil SPM asal

· Sijil STPM asal (jika ada)

· Diploma asal (jika ada)

· Transkrip diploma asal (jika ada)

· Ijazah sarjana muda asal.

· Transkrip sarjana muda asal.

· Ijazah sarjana asal (jika ada)

· Transkrip sarjana asal (jika ada)

· Surat Pengiktirafan Kelayakan JPA (bagi ijazah Luar Negar

· Sijil/Surat Keterangan Koko (mulai Tingkatan 4 hingga ke Universiti

· Dokumen-dokumen lain yang berkaitan.

(Sijik akademik dan koko semasa sekolah rendah, tingkatan 1 hingga PMR tak payah bawa. Penemuduga hanya akan menilai sijil selepas tingkatan 3)

SOURCE

Untuk IPG lak,

macam ni:


A) susunan untuk salinan dokumen (letak dalam sampul surat atau korang kepilkan [klip] ) :
1. borang maklumat diri
2. borang pink dan borang putih (dua-dua borang ni diorang bagi nanti-jadi surat akuan diri tak perlu cetak, katanya. nak selamat cetak sekali)
3. pernyataan hasrat
4. kad pengenalan
5. surat beranak
5. surat berhenti sekolah
6. sijil SPM
7. sijil-sijil kokurikulum
8. sijil-sijil lain yang berkatian.

B) susunan untuk dokumen asal (letak dalam clear file) :
1. resume (kalau ada)
2. kad pengenalan
3. surat beranak
4. surat berhenti sekolah
5. sijil SPM
6. sijil-sijil kokurikulum
7. sijil-sijil lain yang berkaitan.

SOURCE

11 comments:

  1. Replies
    1. thanks..you going for an interview too? :)

      Delete
  2. kalau sijil koko 1 pun dah takde camne??

    ReplyDelete
    Replies
    1. xperlu letak.. just letakkan sijil yang ada state markah koko kesuluruhan je kat dalam file, sebab sijil yg tu wajib letak..

      Delete
  3. salam miss fifi..saya nk tye ni..berkenaan dengan susunan sijil..
    ade org ckp x pyh letak result pmr..sbb lau tgk susunan kt atas tu mula dri spm..
    perluke sy letak pmr tu..sbb saya dpt interview gred j29..tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak payah letak, unless la sijil tu awk rase ade kaitan sgt wif your kerja :)

      Delete
  4. Assalam, susunan sijil ni blh guna untuk jawatan spa yg lain tak?

    ReplyDelete
  5. Assalam, susunan ni boleh guna untuk jawatan spayg lain tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. yes..sume temuduga boleh guna susunan ni.

      Delete