Tuesday, May 7, 2013

Nervoussssssssss

Ok since Fifi dapat tau Fifi terpilih untuk temuduga IPG TESL semalam, Fifi asyik terfikir pasal tu je.. Nebes tau sebab that's my first intebiu..

Benda yang Fifi paling takut ofcourse lah bertentang mata dengan incik2 penemuduga... Kenapa?
Sebab pengalaman mengajar Fifi erti GELABAH. So antara experience Fifi dengan crowd ialah:



  • spelling bee.. ni wakil bahagian kot..so praktis bukan main lagi siang malam spell stuff.. dah time pertandingan tu nebes gila..eja shampoo dok gagap.. siap terfikr lagi guna 'y' or 'h'..alhamdullillah betul Fifi spelled...lepas tu dia tanya cara eja 'pile'. wah Fifi tak tau ape benda tu..so tanya la maksud dia..yg fifi dapat tangkap is perkataan 'papers'..so fifi suruh ulang la kan dengan suara stail bergetar gitu, nak dok lengah masa n cuba nak paham ape maksud perkataan asing gila tu.. dia terang lagi, siap bagi example pulak tu..ayat tu cakap ade pile of kertas atas cupboard..still Fifi confuse gila, tak paham ape yang dia nak..so sebab takut dia terajang keluar kalau tak spell lagi, Fifi spell lah f-i-l-e.. senyum je audience, tak perlu susah2 nak teka, memang tau salah..sebab file je yang fifi tau ada berima gitu dengan pile tu.. lepas dia terangkan spelling yang betul, Fifi ternganga je. yup, memang xbijak sangat time tu.
  • public speaking.. ni lagi comel..Fifi dok select untuk cerita pasal jimat elektrik, bukannya Fifi kisah pun pasal elektrik ni, tapi dah topik tu senang je, Fifi pick la benda tu.. tapi kan, bila nama Fifi dok dipanggil, nebes bukan main.. muka judges macam nak telan Fifi je masa tu (padahal sebenarnya diorang cool je) so Fifi try lah standing tegak.. dah habis introduction kan, fifi lupa pulak skrip. Wah, hampir satu minit senyap je cuba ingat balik perkataan pertama yang sepatutnya Fifi guna untuk start speaking. Judges dan fellow peserta plus MC tercengang je tengok Fifi..alhamdulillah, ingat jugak lepas tu..lepas diumumkan pemenang (Fifi tak menang) cikgu tu dok bagi komen sikit pasal Fifi.."jangan stop tetiba lama sangat k" MALU!
  • MC..ni kena guna English sebab tu English week kat school.. So semua berjalan lancar sampai part bagi hadiah kepada sorang student..Fifi tunggu 30 seconds, tapi dia tak muncul, so Fifi sambung dengan event lain..rakan MC dok tarik baju Fifi tapi Fifi ignorekan je sebab nak lancarkan majlis..lagipun nak fokus supaya kenervousan tak jelas sangat.. So habis baca tu baru Fifi perasan yang budak tadi baru je menapak ke pentas.. Rupa-rupanya dia nak bagitau pasal tu...yang lebih memalukan, Pengetua dok bagi jelingan maut kat Fifi..So Fifi dengan sekecik-kecik suara cakap sorry.. Lepas tu senyum. MALU!

2 comments:

  1. NAWWAR PUN KUAT NERVOUS JUGAK. :( BTW, KALAU ADA INFO/TIPS SHARE KAY :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha fifi pun still lagi mencari cara nak hilangkan nervous tu :D tp in the end, praktis je yg byk membantu..

      Delete