Friday, May 31, 2013

Kucing Patah Satu Kaki Belakang : Boleh Hidup Ke?

Seriously, since blog Fifi memang membosankan, why not cakap pasal something yang boleh tahan bosannya kan? So harini nak bercakap pasal my cat pulak, Kony.



Few weeks ago, kaki dia patah. Accident. Tak tau la sapa langgar dia but dia balik kaki dia bleeding and tulang tu keluar lebih kurang satu inci kat bahagian atas peha kaki belakang dia.

well, serious, mom siap bagi verdict lagi dia takkan selamat punya la. Fifi apa lagi nangis la.

Tapi kan orang bijak pandai cakap, jangan dok pasrah je, usaha dulu..

So Fifi try lah bagi dia makan and minum makanan feveret dia..

Keputusannya? Dia tak nak makan langsung, minum pulak sikit je..


Mom said, he's in pain so Fifi nangis lagi. Tak tau nak buat apa.

Malam tu dia tak tidur dengan Fifi like usual. Cari punya cari rupa-rupanya dia tidur dengan my brother.

Why tak bawak ke hospital??? Sebab kat pedalaman mana ada hospital!!!! Huh, tu lah yang "bestnya" tinggal kat luar bandar ni!

Okay, so hari kedua Kony still tak nak makan langsung. Dia memang tak bergerak langsung dari tempat tidur tu. Fifi tambah risau dah. Puas dok meleter bagitau dia yang dia kena makan kalau nak survive, tapi dia ignorekan je.

Huh, sedeh dan risau gila. Sebab before this, sekor lagi of my cat pernah dok patah kaki gak. Three days, dia kembali ke rahmatullah after tak makan for three days tu.

Sebab Fifi takut nak cederakan dia, my brother yang dok apply minyak gamat kat kaki dia. Turned out, rupa-rupanya perut dia dok berlubang sebab luka tu. Seriously, memang tak best dok menatap keadaan dia.

tapi alhamdulillah, after three days tu dia start makan sikit makanan yang Fifi bagi. Fifi syukur sangat-sangat.

Tapi kaki and perut dia still bleeding.

Kenapa tak bandagekan????

Sebab my Kony ni aktif, time my sis try letak bandage kat kaki dia, dia tak boleh jalan langsung. Dia try gak berjalan, tu la makin teruk kaki dia dok jatuh sana sini. Well, konklusinya, tak payah letak bandage kalau tak nak dia cedera lebih parah.

Tapi, after a week dia still tak nampak macam lebih sihat..

So lepas tu, Fifi dok curi stok susu my niece and bagi susu untuk dia. Tada, laju je dia minum! Haha, my sis tau yang Fifi dok pakai susu baby dia tapi dia cool je. *loves my sis!*

Lepas tu, my Kony macam lebih sihat je. Dia dah boleh jalan-jalan keliling rumah dah.

ALHAMDULILLAH!!!

Luka dia pun dah kering gak sebab dia jilat and my bro letak minyak gamat kat situ.

ALHAMDULILLAH!!!



Sekarang ni? Well dia dah boleh lari naik tangga dah..Hmm tulang tu? Still sama, masih lagi dok kelihatan keluar dari flesh dia.. Tapi mom said, he's a fighter, so dia akan survive sume tu!

Ugh, I love my Kony for being such a strong cat!

p/s: His luka belum sembuh lagi sepenuhnya but kat bahagian perut tu dah sembuh dah. Doakan dia sembuh sepenuhnya k!

6 comments:

  1. kucing saya pun sama,kena langgar aritu.kaki patah jugak.mula-mula memang tak da selera makan langsung.then,2-3 hari lepas tu,syukur alhamdulillah si puteh dah ok cuma tak boleh berjalan macam dulu lagi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. well tulang dia macaam mana ekk? bersambung balik ke? :3

      Delete
  2. alhamdulillah... koby awk sembuh.. selalu kena sapu minyak gamat nmpknya ni... nak try lah... terima kasih tau atas keprihatinan awk... ;)

    ReplyDelete
  3. tunjuklah gambar kony? kucing saya sedang mengalamai benda yg sama. at least i know some cat still survivie out there.

    ReplyDelete
  4. My Naneng baru lepasa kena langgar semalam. Thank you for this sharing info. I will do the same thing right away i got home. tq again. pray for my naneng hope she will be okay.

    ReplyDelete
    Replies
    1. you're welcome hun! Hope Naneng gets better soon..as for his pic, I actually am facing some problem with my mobile phone and I couldn't load his pics when he was injured into my lappy..but this is him after the accident: https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-frc1/t31.0-8/s720x720/177932_242464475873732_473231944_o.jpg :)

      Delete