Thursday, May 9, 2013

Jauhhhhhhhhhh Perjalanan Luasssssssss Pemandangan



k..I am still nervous gila nak pergi interview nih..maklum la kan, first time pergi interview, mestila nervous kan..Lagipun esok dah nak kena start mengembara ke Miri (tempat interview) sebab jauh sangat dari kampung Fifi. Okay, untuk pengetahuan korang (walaupun tak nak tau, baca je k :D), Miri ni lebih kurang 10 jam jauhnya dari kampung Fifi..So nak pergi sana memang lama kena naik bas, sebab mom tak larat nak drive..So perjalanan kitorang akan jadi macam ni, start hari Jumaat walaupun interview hari Isnin:


  1. Firstly, pergi pekan Saratok, masa 1jam. My uncle just died recently, so my grandma buat kenduri la..nak kena tolong buat kerja jugak la sikit. So mom and I akan bermalam kat rumah grandma dulu semalam sebelum teruskan perjalanan.
  2. Hari Sabtu, kitorang akan pergi bandar Sarikei, masa 2jam. Pergi straight ke perhentian bas and take bus yang pukul 9 pagi tu ke bandar Bintulu.
  3. Ke Bintulu guna bas untuk ke rumah my uncle. Masa lebih kurang 5 jam. So kena duduk elok-elok dalam bas sambil cuba untuk tak rasa mual dan loya.
  4. Sampai Bintulu, stay kat rumah Uncle 2 malam.
  5. Hari Isnin, my uncle akan hantar Fifi pegi interview kat Miri. Masa mungkin 2 jam untuk perjalanan je.
  6. Inshaallah lepas interview, terus balik to my kampung. Another 10 jam to go..
Amacam, cool kan? Hari tu Fifi dok cool pihak IPG pusat, nak tanya boleh tak tukar tempat interview tu..Tau dia jawab apa? "Tak boleh. Adik keluar la tengok dunia je.". Seriously, memang la Fifi budak kampung yang lebih kurang macam katak melepak bawah tempurung je, tapi kalau Fifi nak keluar tengok dunia, Fifi tak nak lah spent berjam-jam on duduk rasa loya dalam kenderaan je. -.-

Tapi takpe, sume tu Allah dah tetapkan for Fifi so Fifi terima je :)

No comments:

Post a Comment