Monday, April 8, 2013

Mr Kurak


First of all, tajuk tu takda typo ekk.. tu nama kura-kura Fifi..
So. sekarang ni nak cerita sikit pasal my kura-kura..

Kura-kura tu Fifi bagi nama Kurak, sebab that's what we call kura-kura kat area tempat tinggal Fifi.. Nope, bukan takda idea tapi Kurak sounds cute and it started dengan letter K..and K tu huruf pertama for all my pets' names..Yeah, kira famili pets name lah tu..


Oke, dari mana Fifi dapat Mr. Kurak ni? Beli ke?
Nope..Kisah dia panjang, but untuk mengurangkan sengsara korang baca entry ni, Fifi pendekkan sikit...

So, a few mingu lepas my little bro (16 but still my little bro in my heart!) balik for school holiday. (he lives with my nenek, well kalau rajin nanti Fifi cerita why...)

So, sebab dia suka sangat bab memancing ni, dia gi lah memancing kat kolam belakang rumah kitorang (Kitorang boleh dikira tinggal kat dalam hutan la..except that actually kitorang tinggal in a kampung yang pretty rural - nanti kalau Fifi rajin sikit, Fifi cerita pasal rumah hutan kitorang :D)

So pancing punya pancing, terpancing pulak a kura-kura..


It's comel! Sebab dia boleh dikira sebagai anak kura-kura yang about the size of my palm.

So my bro bawak that kura-kura home. Mak cakap bela kura-kura bagus so mak dok prepare akuariium untuk dia. (akuariium tu bukan akuarium tau, besen je :D) Mak letak kat luar rumah and petik some kangkung untuk dia. Tapi a few days letter, kucing I dok gigit the kura-kura punya kaki, so kaki dia missing lah satu (nak marah kat my cat for buat camtu kat kura-kura tu takut dia dok sulking lak, so Fifi biarkan je and bagi jelingan tajam je kat dia). Few days later kura-kura tu hilang. (mak said dia balik hutan, kaki tiga je...terlintas kat hati Fifi..OKU..)

Tapi kan, two weeks later adik Fifi jumpa lagi dengan kura-kura tu and bawak balik buat mak. Frst time dia bawak balik, Fifi menyebok gak menjenguk the kura-kura yang mak pindahkan ke washroom kitorang. So after beberapa hari, Fifi memandai je dok cari nama sesuai start dengan K untuk ahli baru keluarga hewn kitorang tu.. Las-last mak suggestkan guna Kurak je, start dengan K jugak...

My tiga ekor Kucing, Kony, Katy and Kunin pun kena sound supaya tak ganggu Mr. Kurak.. Diorang pandang sinis gak kat Mr. Kurak, but last-last diorang okay gak. Kadang-kadang kan, bila takda yang perasan, salah seekor daripada diorang pergi check keadaan Mr Kurak...ala-ala guardian gitu...(tapi satu hari tu dok tertangkap, curik minum Mr. Kurak punya air akuarium. -.-)



Okay, tu je for now.. nanti sambung lagi cerita pasal Mr. Kurak ni... 


p/s: maybe I'll try bercerita pasal Mr. Kurak and Miss Pisang next time :)





2 comments:

  1. kte suka kura2!
    nak beli tp lum ada kesempatan nak beli lagi!
    but mme dlm list teratas nk beli! hee

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha fifi tak minat sangat dengan kura2 ni..well, actually Fifi takut sangat2 dengan kura2 ni, pandang pun dari jauh je sebab takut kena gigit :D Tapi memang fun lah ada kura2 ni, sebab dia setia je dengar Fifi ngomel pasal life Fifi.. beli cepat2 kalau minat :)

      Delete