Saturday, April 27, 2013

Konpiussss : Nak Pergi Mana Lepas SPM?


hari tu Fifi takde mohon matriks, sebab tau la kemampuan diri cammana..

Lepas tu kan the other day, orang dok umumkan sape layak masuk form 6, Fifi malas nak cek sebab takda niat nak masuk form 6...

Lepas tu dok baca-baca entry pasal UPU, baru perasan yang nak dapat tawaran UPU pun kena masuk Form 6..

Dah dok selidik pasal form 6 tu pulak, terkejut beruk tengok tawaran Form 6 tu kat sekolah lain..
Sejam jauhnya dari rumah - guna kereta tu!!!
Sebabnya? Kat sekolah lama takda aliran sains.
Ceh, kalau jauh macam tu, aliran seni pun Fifi sudi ambik!




So kalau masuk form 6 kena tinggal kat asrama - tak reti Fifi!!!! ataupun option lain, tinggal dengan nenek, huh lagi kekok sebab tak rapat....

So harapan terakhir ialah Maktab.
Doakan Fifi k...

Kalau tak dapat Maktab tak tau lah macam mana nak teruskan hidup..

Taknak kot sambung belajar, terus cari kerja je (bole dapat duit)...

Tapi my big sis dah dok bincang pasal masuk U..
Cis, susah bebenor eh hidup lepas keluar sekolah ni ekk?

Wah wah wah, kalau tak ingat Allah, dah lama dok terjun bangunan ni, frust! <- tu exaggeration ek!



13 comments:

  1. menyesal kemudian hari nanti dek. Sebab tanpa sijil kat tangan, dan berharapkan SPM je, takkan jauh pekerjaan yang kita cari. Trust me, Akak ni pun, kuat hati nak sambung degree. Sebab sijil diploma tak mebantu pun untuk kerja. Kerajaan tak terima pun dek. So study taw, tu je jalan cerita untuk lebih maju ke depan. usia masih muda, senang sikit. =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak tau lah kak..mom suggestkan cari kerja terus sebab Fifi tak aim tinggi, jadi kerani cukup la :D tengoklah nanti, cammana lepas bincang betul2 dengan my big sis :) thanks atas nasihat tu k, really appreciate it :)

      Delete
  2. just not understand. kenapa nak masuk UPU kena mohon Form6 dek? sebab da terlewat ka?

    ReplyDelete
    Replies
    1. not so sure why..as far as I am concerned, registering for Form 6 is a must if you're planning on studying at any Uni.. It doesn't matter if you're already accepted or stilll waiting for the result :3

      Delete
  3. tggu twrn UPU.. ada je diploma n asasi TESL kt uitm.. klu dpt upu, ambil je.. klu nk dpt upu kna ambik form 6 tu utk nk smbung degree.. jd jgn risau.. result bgs tu.. teruskan slagi ada peluang..

    ReplyDelete
    Replies
    1. so kalau ambik asasi tak perlu msk form 6 dulu ke? :3

      Delete
  4. erkkk..jgan kerja dlu..awk ni msih muda..blajar tinggi2 dlu..stahu sy ada je twran upu untk lpsan spm..mcm saudari kat atas 2 bgthu mmg betol la..tp knpa xcuba mntk mtrik?? bleh @ x blkg kira..hu3 sbar yup..jgn cpat ptus asa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. mom said, tunggu result maktab keluar dulu baru decide lagi... :) x moon matriks sebab Fifi ni memang pelajar BUKAN harapan untuk afford lebih dari 5A :D lagipun time Fifi plan nak mohon dulu permohonan dah tutup -.-

      Delete
  5. fifi nasib kita sama! mira tak pergi form6, nak tunggu upu jugak.. tak semestinya kalau kita tak masuk f6 tak dapat upu tu, boleh je dapat atas nasib... try lah apply kptm, dia swasta tapi boleh buat pinjaman mara, untuk backup takut tak dapat pape,...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kptm is not an option bagi Fifi, sebab mom memang larang masuk something swasta, nanti last2 dok dibeban hutang since duit konfem tak cukup :D

      Delete
  6. kalau amik Form6,, lebih kurang ja macam matrix. kena struggle juga. STPM, 2nd exam paling susah di Malaysia *from what i have heard :)but if mau juga boleh :) percaya pada diri. adik jgn kerja dulu lah, usia muda lebih baik belajar.

    ReplyDelete
    Replies
    1. inshaallah kalau keadaan mengizinkan, fifi kan pilih untuk study dulu :3

      Delete
  7. eh,betul ke kena masuk form 6 baru dapat tawaran UPU? hmm.bagi sy cara mudah ialah masuk kolej. senang sikit,walaupun mahal,tapi berbaloi la. sebab cepat & kmudahan selesa laa bbnding u. sy amik diploma kat kolej. then amik ijazah kat U. kan adil dan saksama kalau macam tu. hihihi :D. okay good luck fifi!

    ReplyDelete